Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum må ta imot barn fra Moria

Wenche Steen mener både Norge, og Bærum, må ta imot barn fra flyktningleiren i Hellas.

FOTO: KARL BRAANAAS

I en interpellasjon i kommunestyret i Bærum den 29. april, står Bærum Venstre sammen med fem andre partier som vil gi et tydelig signal til regjeringen gjennom Bærum kommune. Vi mener at Bærum har kapasitet og kompetanse til å ta imot enslige barn fra flyktningleiren Moria. Disse barna skal komme i tillegg til de fastsatte kvoteflyktninger som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har anmodet kommunen om å bosette.

Gjennom flere år har Bærum kommune opparbeidet seg solid kunnskap og kompetanse i å bosette flyktninger. Vi er en av kommunene i landet som kan vise til svært gode resultater i å bosette og inkludere flyktninger i jobb og utdanning. De siste årene har opp mot 70 prosent av flyktningene fått jobb etter to år.

I Moria-leiren på Lesvos i Hellas bor det om lag 20 000 mennesker. 7500 av dem er barn. Leiren beskrives av flere som har vært der som et helvete på jord. I en situasjon der en verdensomspennende pandemi herjer, mener Venstre det er viktig å handle nå. Helt basale behov blir ikke dekket i leiren grunnet mangel på mat, rent vann, såpe, medisiner og helsepersonell. Barna får ikke skolegang og er ikke trygge. Mange av dem har i tillegg underliggende kroniske og komplekse sykdommer uten tilgang til helsehjelp.

Bærum Venstre vil i likhet med Venstre nasjonalt, sende et sterkt signal til regjeringen om at de mest sårbare barna må hentes ut av Moria-leieren nå. Det er sterkt behov for en felleseuropeisk løsning i flyktningpolitikken i Europa, men slik situasjonen i Moria er nå har ikke barna der tid til å vente. Derfor bør Norge gjøre som Tyskland og Luxembourg allerede er i gang med, nemlig å gi ta imot sårbare barn fra leiren. Med vår erfaring og kompetanse i Bærum kan noen av barna få en trygg oppvekst her.

Bærum kommune bosatte færre flyktninger og familiegjenforente i fjor enn det kommunestyret vedtok i anmodningen fra IMDi, og det samme ser ut til å skje også i år. Bærum Venstre mener at Bærum kommunen har kapasitet til å bosette flere flyktninger enn det vi gjør i den nåværende situasjon.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.