Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum må få til Norges beste omsorg for kommende mødre

– Umiddelbart trenger kommunehelsetjenesten i Bærum seks nye jordmødre om vi skal oppfylle minstemålet om lovpålagte tjenester. Ansett seks jordmødre i helsestasjonstjenesten nå, skriver innsenderen.

– Umiddelbart trenger kommunehelsetjenesten i Bærum seks nye jordmødre om vi skal oppfylle minstemålet om lovpålagte tjenester. Ansett seks jordmødre i helsestasjonstjenesten nå, skriver innsenderen.

Foto: ULF HANSEN

Tusen takk til jordmødrene Mariella Clausen og Linda Lavik som sa det tydelig i Budstikka 5. mai.

Jeg skulle ønske dere kunne trylle. Men så vet vi jo at det som regel bare er triks, og svangerskaps- og fødselsomsorgen trenger mer enn trylletriks for å komme på rett kjøl.

Den 27. april var jeg på Eidsvolls plass. Jeg hørte fortvilte rop fra dagens nybakte mødre, vitnesbyrdene om hva manglende omsorg fører med seg. Dette gjelder i høy grad her i Bærum også.

Manglende omsorg fører blant annet til økning i fødselsdepresjoner og langvarige sykemeldinger hos mor. Vi har ikke lenger råd til konsekvensene. 

Det at dagens generasjon av nybakte mødre får dype fysiologiske og psykologiske sår på grunn av kommunens feilprioriteringer er uakseptabelt. Vi må derfor snu dette. 

Jordmødrene i kommunen er helt essensielle om vi skal få til dette. Vi har ingen å miste, og vi mister dem i hopetall slik som situasjonen er i dag. Helsepolitikerne i hovedutvalg for bistand og omsorg må se konsekvensene av sine prioriteringer. Nå er konsekvensene for store. Vi må prioritere annerledes.

– Nå er konsekvensene for store. Vi må prioritere annerledes, skriver Stine Høivik i Bærum SV.

– Nå er konsekvensene for store. Vi må prioritere annerledes, skriver Stine Høivik i Bærum SV.

FOTO: PRIVAT

Umiddelbart trenger kommunehelsetjenesten i Bærum seks nye jordmødre om vi skal oppfylle minstemålet om lovpålagte tjenester. Dette var sterkt å lese. Kommunen oppfyller ikke minstekravet til lovpålagte tjenester per i dag. Det må endres og rettes opp i umiddelbart.

Så mener jeg at vi bør legge listen litt høyere. Ny kunnskap som jordmødrene viser til i sitt innlegg, beskriver nødvendigheten av kontinuitet i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Forskning og erfaring fra andre lands modeller viser også at dette er mulig.

Kommunen må gå foran og se på hvordan dette kan løses i vår kommune. Hvordan sikres tryggheten som mødrene trenger i fødsel, og som sparer samfunnet for store summer nå og i fremtiden?

Dagens omsorg for gravide er altfor fragmentert. Man går til svangerskapskontroll hos fastlegen eller på helsestasjonen, man er innom ultralyd, man møter nye i fødsel, og er du skikkelig heldig får du to-tre skift på sykehuset før du igjen må forholde deg til en ny jordmor eller helsesøster på hjemmebesøk om du er så heldig å få dette. 

Dette er det motsatte av kontinuitet.

Kan vi få til et forsøksprosjekt hvor vi sikrer den kontinuiteten vi vet er best? Jeg utfordrer politikerne i hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum til å tenke nytt. Bærums mødre trenger dere. 

Mødre trenger en omsorgsmodell hvor de møter samme team av jordmødre helt fra unnfangelse til etterkontrollen når hjelpen til å få til amming er prekær. Vi vet at man er trygg når man får bygget opp en tillitsfull relasjon mellom den fødende og jordmødrene.

Om teamene er ansatt på helsestasjonen eller sykehuset spiller mindre rolle, her er det ulike muligheter. Vi kan lære av Sverige, England, Nederland og Danmark og se hva som vil fungere her i Bærum.

Nå vil jeg trylle og få til Norges beste omsorg for kommende mødre. Den ambisjonen burde vi ha i Bærum. Tar dere utfordringen? Og i mellomtiden, ansett seks jordmødre i helsestasjonstjenesten nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.