Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum må etablere en døgnåpen sosial vakttjeneste

Nina Valen i Rødt Bærum mener det er på høy tid at Bærum etablerer en døgnåpen sosial vakttjeneste, slik de har både i Drammen og Oslo.

FOTO: PRIVAT

Behovet for en sosial vakttjeneste er stort, også i Bærum. Vi burde ha et tilbud på linje med Oslo og Drammen. En slik tjeneste, fysisk tilgjengelig med åpen dør, er svært viktig for mennesker i en sårbar livssituasjon og deres pårørende.

Oslo kommune tilgjengelighet kan være et eksempel til etterfølgelse. Om denne, som er lett å finne på legevakten i Storgata heter det: «Du kan kontakte oss for samtaler og rådgivning, enten på legevakten eller på telefon. Vi kan også komme hjem til deg. Tjenestene våre er gratis og man trenger hverken avtale eller henvisning.»

En tjeneste for mennesker som er i en akutt krise, hvor de kan møte opp å få hjelp. Ikke bare brukere av rusmidler eller utsatte hva angår psykiatri, men også pårørende. Pårørende er viktig. Noen av de tilbudet er ment for har ofte vanskelig med å holde avtaler. 

Tjenesten bør ha en bred inngangsport for utsatte grupper, bl.a. barn med vold i nære relasjoner. For ofte er de som yter hjelp i mange situasjoner politi. De må møte der hvor det finnes overstadig berusede personer, der hvor liv og fare står på spill. 

Det kan stilles spørsmål ved om det er fornuftig at barnevernvakten i Bærum er samlokalisert med politiet. Dette kan gjøre det vanskeligere for mange å oppsøke tjenesten? Også her ser vi hvordan missbrukerproblemet stadig øker. Og vi vet at rundt om i kommunen sitter det mennesker med psykiske lidelser, for ofte uten hjelp. Løsningen blir ofte resept på vanedannende tabletter.

Bærums tilbud er ikke godt nok. Får å få hjelp må man ofte henvende seg til fastlege for så å bli sendt videre til en eventuell behandling. Som eksempel avrusing på et egnet sted. Trasoppklinikken eller Bærum sykehus er mulig. Brukeren som har mannet seg opp til en legetime kan oppleve at det tar et par dager å komme seg inn på legekontoret. Og når han muligens da er der og henvisning blir sendt, risikeres veldig lang venteliste. Noen uker må påregnes.

Mye av dette kunne vært unngått dersom han kunne henvendt seg til en sosial vakttjeneste. Hjelpen burde da være tilgjengelig med det samme og føre til at man var inne i et system med forutsigbarhet. Dette er svært viktig både for mennesker med et rusproblem og mennesker med et psykiatrisk problem, eller begge deler. Oppi alt dette står det foreldre, søsken og kanskje barn som er fortvilet og ikke aner hvor de skal henvende seg.

Bærum kommune har kontortid med køer, og hvilke brukere sitter og venter på sin tur når en har drukket eller er ruset? Hvilken psykiatrisk pasient har akutte problem kun i kontortiden? Vi snakker her om menneskegrupper som trenger hjelp dag som natt. Pårørende er ofte fortvilet.

Det er et skrikende behov både for bruker og pårørende til å få hjelp når det er nødvendig. Derfor trenger vi en døgnåpen sosial vakttjeneste.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.