Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum legger hele Fornebu i E18-potten

Bærums politikere skrudde onsdag til skruen kraftig for å få på plass ny E18, skriver Budstikkas politiske redaktør.

Foto: STATENS VEGVESEN (ILL.)

I pokerspillet om ny E18 går Bærum all-in og satser hele Fornebu-utbyggingen.

Nå er det alvor i kampen for ny E18. Bærums politikere har vridd om skruen kraftig, for å få Stortinget til å vedta bompengeproposisjonen som sikrer E18-utbyggingen fra Lysaker til Ramstadsletta.

Det skjedde i formannskapet i Bærum rådhus onsdag.

På bordet lå den såkalte Obos-avtalen, en utbyggingsavtale mellom Bærum kommune og Obos om videre utvikling av Fornebu. I avtalen sikres blant annet grunneierbidrag til bygging av Fornebubanen.

Kommunedirektøren anbefalte politikerne å vedta avtalen. Formannskapet svarte med å trekke i bremsen. 

Uten at Fornebubanen og ny tilknytning til E18, kalt Vestre lenke, kommer på plass, vil ikke Bærums politikere godta en videre utbygging utover det som allerede ligger inne.  Det betyr i realiteten full stans på Fornebu.

Bakgrunnen er de siste ukers hendelser. Kommunedirektøren skriver i sin anbefaling at siden bompengeproposisjonen ble sendt til Stortinget like før jul, anses Fornebubanen og Vestre lenke for sikret.

Det dokumentet bærer preg av å være skrevet før Frp forrige mandag valgte å forlate regjeringen

Mens Bærums politikere fortsatt føler seg rimelig trygge på at Fornebubanen kommer, er hele E18-prosjektet igjen i spill.  Fra å være skråsikre på at E18 vil bli bygget, har Frp plutselig blitt helt uforpliktende.

Bærums grep vekker neppe begeistring hos utbyggere som ivrer etter å komme videre på Fornebu

I mars i fjor vedtok kommunestyret i Bærum kommunedelplan 3 (KDP3) for Fornebu. Her ble boligtallet kraftig økt fra drøyt 6.000 boliger på Fornebu til et kvadratmetertall som kan gi cirka 10.500-11.000 boliger. Dette ble ansett som nødvendig for å få utbyggere som Obos med på å betale for blant annet Fornebubanen.

For ikke å sitte tomhendte igjen, legger derfor Bærum hele KDP3 i potten. 

Ved å kreve et positivt E18-vedtak oppnår de tre ting:

  • De sender et klart signal til nabokommunene om at Bærum må ha ny E18 for å kunne ta sin andel av den forventede boligbyggingen i hovedstadsregionen.
  • De fratar E18-motstanderne muligheten til å hevde at Fornebubanen og Vestre lenke kommer uansett, fordi kommunen har inngått utbyggingsavtale med Obos.
  • De legger et markant press på Obos, som nærmer seg taket på hvor mange boliger de enn så lenge får lov til å bygge. 

Bærums grep vekker neppe begeistring hos utbyggere som ivrer etter å komme videre på Fornebu. Samtidig er mer i Obos sin interesse enn noen gang at Stortinget vedtar ny E18 10. mars.

En annen x-faktor blir hvordan Bærum Frp kommuniserer med sin stortingsgruppe. De har vært mot bompenger hele veien. På en dag hvor NRK forteller at bompengene kan bli 17 milliarder, ikke 10,8, blir ikke bompengesaken mindre aktuell frem mot 10. mars.

Legg så til at Frp stemte mot hele KDP3 og ønsker vesentlig færre boliger, så kan de øyne en omkamp om hele Fornebu.

Innsatsen er stor for alle. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.