Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum Kulturhus og covid-19

– Jeg er sikkert ikke alene om å ha blitt skuffet, skriver innsenderen etter å ha mottatt melding om at et show med Pernille Sørensen i Bærum Kulturhus var avlyst.

– Jeg er sikkert ikke alene om å ha blitt skuffet, skriver innsenderen etter å ha mottatt melding om at et show med Pernille Sørensen i Bærum Kulturhus var avlyst.

Foto: JOHN ANDRESEN/STAND UP NORGE

Jeg er sikkert ikke alene om å ha blitt skuffet etter å ha fått e-post om avlyste forestillinger i Bærum Kulturhus. 

Det er ikke vanskelig å forstå at begrensningen på 200 publikummere og smittevernregler ellers gjør at forestillinger med store ensembler blir vanskelig å holde. Men hvorfor må standup-forestillinger med én eller to på scenen avlyses når Latter greier å gjennomføre slike forestillinger?

Da jeg mottok meldingene fra kulturhuset om at en forestilling med Pernille Sørensen og en med Ingrid Bjørnov og Øystein Sunde var avlyst, var jeg i sørlandsbyen Farsund og opplevde at de til tross for smittevernbegrensningene greide å gjennomføre en musikkfestival med konserter både ute og inne. På grunn av publikumsbegrensningen var det satt opp to konserter med en kjent artist.

Storsalen i Bærum Kulturhus tar 533 personer. Salen til Latter tar like mange. Der gjennomføres det nå standup-forestillinger med 200 i salen. Når de har forhåndssolgt flere billetter, flyttes publikum over til ekstraforestillinger. Ofte har komikerne nå tre forestillinger der de tidligere ville hatt én.

Jeg vet ikke om det ville vært mulig for Bærum Kulturhus å gjøre noe lignende, for eksempel sette opp ekstraforestillinger og fordele publikum på flere forestillinger. Dersom det ikke er mulig, kunne man for eksempel gitt beskjed om at de som hadde kjøpt billetter, måtte betale inn et ekstrabeløp for å beholde billetten, alternativt få billetten refundert. Deretter kunne man om nødvendig trukket lodd blant kjøperne for å begrense publikum til 200. 

Billettprisene på nye forestillinger det nå startes salg på, bør beregnes ut fra at det bare kan selges 200 billetter.

Det er helt normalt at økt knapphet på et gode, fører til høyere pris. Vi er vant til at det skjer med hotellrom og flyreiser. Det er sikkert mange av oss som gjerne ville betalt ekstra for kunne komme ut på en hyggelig forestilling når tilbudet er så begrenset som i dag.

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv Frithjof Jacobsen skrev i en kommentar lørdag 29. august at kultursektoren må regne med at det vil være publikumsrestriksjoner i om lag ett år til. 

Selv det kan være en optimistisk prognose. Covid-19-smitten vil trolige bølge frem og tilbake inntil vi har en effektiv vaksine og det brede laget av befolkningen er vaksinert. Ifølge Folkehelseinstituttet kan det være så langt frem som i 2022–23.

Vi trenger kulturtilbud for ikke å bli utmattet av å måtte leve med delvis unntakstilstand i kanskje to år til. For å få inntekter trenger også våre artister å ha noe å gjøre. 

Å vente på statlig støtte er ingen god løsning dersom en selv kan gjøre mer for å holde aktiviteten opp. 

Derfor trenger vi kulturhus som bruker fantasien til å tilby flest mulige forestillinger innenfor gjeldende smittevernrammer.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.