Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum kommune og Aleris

FÅR SPØRSMÅL: – Det er forstemmende at hverken rådmann eller kommunalsjef i pleie og omsorg Morten Svarverud (bildet) er villig til å gå inn i en vurdering av innholdet i de arbeidsavtalene Aleris bruker, skriver innsenderne.

Arbeidsforhold. Bærum kommune er en stor oppdragsgiver for Aleris.

Aleris er nå anmeldt av Fagforbundet på bakgrunn av at de har benyttet seg av selvstendige oppdragstagere, «konsulenter», som er styrt på en slik måte at de egentlig er arbeidstagere og skulle hatt et ordinært ansettelsesforhold.

Les også: Får kritikk for bruk av konsulenter: – Full tillit til Aleris

På svært provoserende vis har Aleris, som reaksjon på denne anmeldelsen, med øyeblikkelig virkning sagt opp arbeidsforholdene.

Aleris sender da et tydelig signal til alle som har oppdrag for selskapet uten fast ansettelse, om at hvis de bruker sine rettigheter, risikerer de å miste jobben.

Slik markerer Aleris at det er forbundet med stor risiko å kritisere selskapet. Dette forsterkes ved at det i de standardkontraktene Aleris bruker, trues med bøter hvis man bryter et udefinert krav om taushetsplikt.

Konsekvensen ser vi senest i et større oppslag om Aleris i Dagbladet (15. september, der det heter at «frykten for denne klausulen gjør at fagpersonen vil være anonym».

Det er forstemmende at hverken rådmann Erik Kjeldstadli (Bærum kommunestyre 5. september) eller kommunalsjef i pleie og omsorg Morten Svarverud (Stikka 13. september) er villig til å gå inn i en vurdering av innholdet i de arbeidsavtalene Aleris bruker.

De unnlater også å kommentere den praksis Aleris viser når de sier opp de oppdragstagerne som nå har gått til sak.

Ved i stedet å rose samarbeidet med Aleris går de god for en behandling av folk som er helt uakseptabel. Samtidig aksepteres en fryktkultur som i praksis medfører store inngrep i ansattes ytringsfrihet.

I dette tilfellet også den rett alle må ha til å reise en sak rettslig når oppdragsgiver, Aleris, åpenbart bryter med lov og avtaler også når det gjelder betaling for jobben.

I seg selv er denne praksisen så grov at den burde føre til at man avslutter samarbeidet med Aleris, selv innenfor det anbudsregimet Bærum dessverre bruker.

Det er vel og bra at Bærum kommune har økt kravet om antall fast ansatte Aleris skal ha fra 50 til 75 prosent. Men det er ikke tilstrekkelig for å rydde opp i den behandlingen Aleris har av noen av dem som jobber for selskapet.

Vi vil derfor igjen spørre både kommunens politiske (Høyre og Fremskrittspartiet) og administrative ledelse:

  • Er arbeidsavtaler som uspesifisert truer med bøter for å offentliggjøre taushetsbelagte opplysninger, inklusive innhold i den arbeidsavtalen de har med Aleris, akseptable?
  • Er det akseptabelt at Aleris avslutter arbeidsforholdet med øyeblikkelig virkning for dem som gjennom Fagforbundet har reist sak mot Aleris?

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.