Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum i front med velferdsteknologi

Bærum er en pioner på velferdsteknologi, skriver stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H).

Foto: TRINE JØDAL

Det utvikles stadig flere produkter og tjenester som kan gi utvidet hjelp og trygghet for hjemmeboende eldre. Bærum regnes som en pioner i bruken av velferdsteknologi i Norge.

Det er tverrpolitisk enighet om at det offentlige skal ha hovedansvaret både for styringen, finansieringen, og driften av velferdstilbudet. Det er imidlertid lange tradisjoner for at også private og ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester har sørget for gode tjenester til innbyggerne, etter avtale med det offentlige. Private og ideelle organisasjoner driftet i 2017 ca. 10 prosent av virksomheten i omsorgssektoren.

I 2060 blir det dobbelt så mange over 70 år og tre ganger så mange over 80 år, i forhold til 2018. Endringene er særlig merkbare fra 2025 og utover når de store etterkrigskullene fyller 80 år. Det er store variasjoner mellom kommunene. Noen kommuner vil ha kun to yrkesaktive pr. pensjonist. Det er dramatisk. Norske kommuner har behov for 38 000 nye årsverk innen helse og omsorg allerede innen 2028. Utfordringene er så store at hele samfunnsmaskineriet må tas i bruk for å løse dem. Utfordringene forsterkes av at de offentlige utgiftene vil overstige inntektene fra og med 2030.

Private og ideelle aktører vil kunne være en del av løsningen. Kompetanse er allerede en stor utfordring i kommunene. Både for brukeren og for samfunnet er det fornuftig å utnytte de ressursene som er tilgjengelig hos private og ideelle aktører. Ressursene er der og bør utnyttes.

Bærum er i front å ta i bruk ny teknologi som et viktig supplement i eldreomsorgen. Dagens trygghets alarm er en moderne digital trygghetsalarm. Kommunen har avtale med Telenor om leveranse av trygghetstjenester til hjemmeboende. Trygghetsalarmen har sensorer med lokaliseringstjeneste, og døgnbemannet utrykningstjeneste i samarbeid med selskapet Stendi. Et selskap med lang erfaring i å tilby kundene trygghet og hjelp av høy kvalitet.

Høyre setter brukeren i sentrum i helse og omsorgspolitikken. Retten til medbestemmelse og selv kunne velge er grunnleggende for Høyre. For å dekke fremtidens behov for omsorgstjenester må vi han en velferdsmiks av både private, ideelle og offentlige leverandører. Et system med flere aktører gir mangfold, god ressursutnyttelse, innovasjon, og valgfrihet. Bærum kommune har vist vei og er i front på dette området.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.