Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum Høyres politiske retning

Morten Skauge, Bærum Høyres gruppeleder, skriver 30. oktober at de fire borgerlige partiene i styringskoalisjonen har et fast borgerlig verdigrunnlag. Konkret skal det manifestere seg i budsjettbehandlingen. Spørsmålet mitt er om årets forslag til budsjett fra Rådmannen er laget i samråd med lederne i Høyre?

Rådmannen foreslår at nesten alle tjenestene til kommunen skal reduseres neste år. Til sammen skal alle tjenestene til barn og unge få 1,8 prosent færre kroner, justert for inflasjonen. Driften av barnevernet skal få hele 6,4 prosent mindre, barnehagene 2,6 prosent og grunnskolen 0,9 prosent reduksjon.

De største reduksjonene skal tjenestene under Miljø, idrett og kultur få, i alt 7,4 prosent. Samferdsel og religion skånes, bibliotekene får en litt mindre reduksjon enn vanlig på 1,4 prosent, mens idretten skal leve med en reduksjon i de kommunale bevilgningene på hele 24 prosent.

Eldreomsorgen synes å komme best ut i Rådmannens forslag. Sektoren pleie og omsorg skal få 0,4 prosent mer i 2020 enn på årets driftsbudsjett. Sykehjemmene synes å få en øking på 1,6 prosent. Kommunens helsetjenester skal få en reduksjon på 1,6 prosent.

En kuriositet er at Rådmannen regner med et par-tre millioner mer i inntekt fra renovasjonsavgiften. Likevel vil han at innbyggerne skal betale økt avgift på grunn av kommunens problemer med konkursene til det private renovasjonsselskapet i fjor.

Inntektene er anslått til å øke med 1,3 prosent. Det som Rådmannen vil øke, er overskuddet på driften, fra 354 millioner kroner i år til 484 millioner neste år. Derfor blir det ingen økonomiske vansker om politikerne fjerner alle de foreslåtte nedskjæringene.

Rådmannen legger bestandig budsjettet opp slik at politikerne skal få gjøre noen god gjerninger med å stoppe enkelte reduksjoner. Men til årets budsjettbehandling i desember møter politikerne små og store nedtrappinger over nesten hele linjen. Hva kan vi innbyggere vente oss av et verdiinteressert Høyre nå, Morten Skauge?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.