Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum Høyre bøtelagt

BUDSTIKKA: 10. september 2015.

Om pengegaver, lovbrudd, samrøre og inhabilitet.

Kommunens ledende parti gjennom flere tiår, tidvis med rent flertall, har begått lovbrudd og er blitt bøtelagt i forbindelse med fiktive annonsefakturaer og for å ha holdt tilbake momspenger.

Les også: Bærum Høyre straffet i skattesak

Les også: Bærum Høyres pinlige punktum

Les også: Lærepenge for Bærum Høyre

Budstikka har på en fortjenestefull og god måte drevet frem fakta omkring de lovovertredelser Bærum Høyre nå er dømt for.

Politiadvokaten i Bærum henla saken, Skatt øst var uenig og Statsadvokaten ilegger en bot på 200.000 kroner for alvorlige brudd på Norges lover.

Selv prøvde partiet fra første stund å legge lokk på det alle andre mente var ulovlig. Til og med øverste leder og til like varaordfører nektet i eget innlegg i avisen for at partiet hadde gjort noe galt.

Politikere er lovgivere og besitter alle ledende verv i kommune og stat, de skal gå foran med et godt eksempel.

For å skaffe penger til partikassen valgte man bevisst og med åpne øyne å bryte loven. Løvenskiold Vækerø AS og Bærum Høyre avtalte nemlig at pengestøtten skulle kamufleres i fakturaer ad annonsering pluss moms. Tekst: «Faktura iht. avtale».

Det gikk bra noen år, og man anså antagelig at det ville gå bra også i fremtiden, men ble i stedet tatt på fersken.

Om ikke avstanden mellom folk og politikere er stor nok fra før, hjelper det ikke at kommunenes største parti begår lovbrudd i forsøk på å tilegne seg noen ekstra kroner.

Dette forteller oss at vi ikke kan stole på Bærum Høyre og det partiet står for.

Kan vi med sikkerhet vite at partistøtten fra Løvenskiold Vækerø AS ikke har hatt betydning for avgjørelser og det voldsomme engasjement partiet har vist i forbindelse med utbyggingen på Fossum der Løvenskiold-selskapet er både eier og utbygger?

Har flere hundre tusen kroner utgjort en forskjell? Høyre er det eneste partiet som har programerklært utbyggingen!

En mulig påstand om ja kan ikke motbevises. De kan kun hevde at det ikke er slik, mens vi andre trekker våre konklusjoner basert på ovennevnte fakta.

Partiet mottar pengegaver og står altså samtidig på barrikadene for å få gjennomført en utbygging på Fossum, som vil bety milliardbeløp i utbyggers lomme.

Er det da opportunt å stille spørsmål om Bærum Høyre burde erklæres inhabile når utbyggingen skal diskuteres og voteres over i planutvalget, kommunestyret og formannskapet?

Er det legitimt at et politisk parti som mottar store pengebeløp fra en person som både er giver og utbygger på Fossum, samtidig skal være en faktor når avgjørelsen skal tas?

Eller snakker vi da om samrøre og inhabilitet? Velgerne i Bærum har da også reagert sterkt på Høyres mislighold, og partiet har måttet tåle en tilbakegang på hele 3,1 prosent.

Jeg er dypt skuffet over eget parti, og det er en skandale når Bærum Høyre underminerer troen på det samfunn vi alle er avhengig av skal fungere i henhold til Norges lover.

Når man ser på helheten i denne saken, dukker ordet korrupsjon opp. Er det noe i en slik tanke? Det er jo ikke mulig å ha tillit til politikere som begår lovbrudd for å posisjonere seg i maktens korridorer.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Samtidig er jeg skremt over stillheten omkring Fossum-utbyggingen. Har man tatt med seg saken og gått under jorda for å slippe brysomme kommentarer og innlegg fra allmennheten?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler