Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum har fått sitt Y-blokk-syndrom

Arkitektur er å skape kvalitet – og like viktig å sikre kvaliteten.

Arkitekt BJørn Cappelen skriver om de nye planene for Kommunegården i Sandvika.

Arkitekt BJørn Cappelen skriver om de nye planene for Kommunegården i Sandvika.

FOTO: KNUT BJERKE

 

Regjeringen er ikke villig til å revurdere premissene om samlokalisering og premissene for sikkerhetsambisjonene i regjeringskvartalet. Og når konsekvensene av løsningene blir fullt synlige: Et kulturminne av nasjonal betydning raseres.

Så også med Bærum kommunes ledelse som ikke er villig til å revurdere premissene for prosjektet. Og når konsekvensene av løsningene blir fullt synlige, hva blir resultatet: Et kulturminne av regional betydning svekkes eller raseres.

Bærum kommunes pensjonskasse, som eier, uttrykker da også at planforslaget, som nå er oversendt til behandling, innebærer interessemotsetninger mellom å bevare bygget som kulturminne og å oppgradere det til høyere miljøstandard og høyere utnytting.

I Budstikka tirsdag 29. oktober kan en få det inntrykk at det kommer som en overraskelse på eieren, brukeren og de nye arkitektene at Kommunegården som bygning har høye arkitektoniske kvaliteter og har kulturhistoriske verdier i sin nåværende form. Det burde ikke overraske. Både pensjonskassens ledelse, Bærum kommune som bruker/forvalter og arkitektene skulle ha de beste forutsetninger gjennom sine respektive kunnskaper og erfaringer til kunne skjønne det.

Men nå når de faktiske forhold er synliggjort gjennom fylkesrådmannens vurdering og anbefaling, og er erkjent, burde det være en selvfølge at man går de nødvendige to skritt tilbake og sjekket om premissene for prosjektet kunne revurderes. Det har man valgt ikke å gjøre. Man har gått ett skritt tilbake, lagt noen anbefalinger inn i løsningene, men ikke tilstrekkelig til å verne om kulturminne Kommunegården.

Kommunaldirektøren hevder at de nå har et klimaklokt og bærekraftig bygg i sikte, hvor 1.300 arbeidsplasser skal erstatte de tidligere 700. Pilot arkitekter sier det har vært utfordrende å møte dagens krav uten å forandre Kommunegårdens form.

Og pensjonskassen leder er overrasket over kommunegårdens betydning for rådhuset, men har likevel raust stilt opp for å rette opp grove overtramp fra fase 1. Da burde vel også vi som sendte bekymringsmeldingen om «skadeverket» på kommunegården til Fylkesrådmannen være godt fornøyde. Det er bra at hensynet til rådhuset nå i hovedsak er godt ivaretatt. Det er bra at noen av arkitektoniske elementene er videreført i det nye prosjektet. Det er bra at Bærum kommune gjennom ny arkitekturstrategi (Budstikka 29. oktober) vil satse på estetikk, formgivning og kulturmiljø.

Men for kunne å si, som over, at den arkitektoniske kvaliteten i den opprinnelige kommunegården er sikret, er det enda et stykke å gå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.