Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærum for alle – med tanke- og trosfrihet

– Vi politikere vil fremheve og arbeide for alles rett til tanke- og trosfrihet, skriver Elisabeth Aukrust, som er kommunestyrerepresentant for KrF og fastlege. Her fra lørdagens motdemonstrasjon mot Sian.

– Vi politikere vil fremheve og arbeide for alles rett til tanke- og trosfrihet, skriver Elisabeth Aukrust, som er kommunestyrerepresentant for KrF og fastlege. Her fra lørdagens motdemonstrasjon mot Sian.

FOTO: PRIVAT

Lørdag 24. april hadde Sian en demonstrasjon i Sandvika sentrum. Samtidig var det en motmarkering med mange ulike deltagere fra både trossamfunn og politiske partier, hvor jeg også deltok. 

Det ble en rolig og verdig markering. Heldigvis gikk alt stort sett fredelig for seg, med god innsats fra lokalt politi, og alles ytringsfrihet ble ivaretatt, uten noen tilløp til vold.

Hovedparolen var «Bærum for alle» og en annen var «Tanke- og trosfrihet for alle». Jeg synes disse parolene er gode å samles under, og det er et svært viktig budskap. 

Alle Bærums innbyggere er viktige, ønsket og velkomne her i vår kommune uavhengig av tro, farge og etnisitet, og vi politikere vil fremheve og arbeide for alles rett til tanke- og trosfrihet. 

Vi kan utveksle meninger og lære av hverandre med utgangspunkt i gjensidig respekt. Saklig religions- eller meningskritikk er også helt legitimt, men ikke en generell nedvurdering islam og muslimer, som Sian forfekter. Det kan føre til muslimhat, som vi har opplevd to fatale utløp for i Bærum.

For cirka ett år siden deltok jeg ved en fin og verdig markering etter terrorhandlingen i Al-Noor-moskeen, da de også hadde statsrådsbesøk, og jeg fikk et veldig godt inntrykk av både menneskene og arbeidet som gjøres der.

I tillegg til å være fastlege har jeg i 20 år også jobbet 20 prosent kommunalt med asylsøkere, bosatte flyktninger, enslige mindreårige og familiegjenforente i Bærum kommune. Jeg treffer og behandler derfor mennesker fra svært mange land med ulik bakgrunn og tro. Jeg synes det er svært berikende og lærerikt, men jeg opplever også at det er utfordringer. 

Jeg har sett en del eksempler på sosial kontroll, som har blitt svært negativt for dem som har opplevd det. Her må også tanke- og trosfriheten gjelde for alle. 

Integreringsarbeidet er viktig og krever gjensidighet fra alle parter. Jeg har også medarbeidere med muslimsk bakgrunn som gjør en utmerket jobb, og vi har et svært godt samarbeid. Det er viktig å bli kjent med hverandre for å bygge ned fordommer og mistro.

Som troende kristen kan man lett forstå andre mennesker som også har troen som en viktig del av livet sitt. Som KrF-er vil jeg fremheve vår tusenårige kristne arv og tradisjon, som har vært en viktig premissleverandør for utviklingen av vårt demokratiske samfunn og har gitt oss verdier som menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar. 

Hans Nielsen Hauge har betydd svært mye for disse verdiene, for å løfte opp vanlige folk mot embetsveldet og for utviklingen av demokrati og foreningsliv i Norge. Vi har nylig feiret 250-årsjubileum for hans fødsel.

KrF ønsker et livssynsåpent samfunn, hvor det er rom for ulike trosuttrykk i det offentlige rom. Når vi er trygge på hvor vi kommer fra og på våre verdier, kan vi møte andre med respekt.

Toleranse og trosfrihet overfor annerledes tenkende og troende er grunnleggende verdier, som må være gjensidige og omfatte alle grupper i kommunen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.