Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærekraft lokalt er å bidra globalt

Vi trenger bedre insentiver for å få større fart på den grønne boligutviklingen. Bildet er hentet fra en prosjektrapport om bærekraftige boprosjekter.Foto: Snøhetta

Stadig flere i Bærumssamfunnet ønsker å bo og leve mer klimavennlig

De bærekraftige bokonseptene gir stor klimagevinst og representerer en viktig brikke for raskere løsning på klimakrisen. Klimapositive boliger er enkelt tilrettelagt for en mer bærekraftig livsstil og gir vanlige folk muligheten til å bidra i klimaarbeidet hver eneste dag. Men utviklingen går for sakte.

Den norske elbilsuksessen er et resultat av løsningsorienterte politikere som evnet å innføre riktige insentiver. Foreløpig holder ikke den grønne boligutbyggingen i Bærum tritt med klimaendringene og FNs bærekraftsmål. Hvorfor finnes det ikke insentiver som fremmer dette viktige klimatiltaket når vi har så dårlig tid?

Vi trenger bedre insentiver for å få større fart på den grønne boligutviklingen.

Innovative klimaboliger må ikke bli møtt med flere krav og tyngre saksbehandling enn ordinære boliger

Stadig flere føler bekymring for kappløpet mot klimaendringene, og vil se handling som følger opp de politiske festtalene. I valget så vi at klimakrisen påvirker det politiske landskapet også i Bærum. Talene og visjonene fungerer som viktige kompass. Politikernes troverdighet forutsetter imidlertid at vi kan se konkrete resultater i arbeidet for å redde kloden. Målrettede insentiver representerer et grep politikerne bør benytte til et så klart felles mål som å stoppe den globale oppvarmingen.

Bygging av boliger er et viktig samfunnsoppdrag som ivaretas av private aktører. Kommunen har på sin side - gjennom mandatet som godkjenningsorgan - stor makt. Innovative klimaboliger må ikke bli møtt med flere krav og tyngre saksbehandling enn ordinære boliger. Det kan skremme bort, og i verste fall sabotere, grønne initiativer.

Det er avgjørende at kommunen i saksbehandlingen signaliserer at det er de bærekraftige boligene Bærum vil ha flere av.

Fordi:

Jo mer krevende saksbehandling, jo dyrere blir boligene.

I 2003 åpnet kollektivfeltet for elbiler. Insentivet ble en suksess og prøveordningen ble permanent innført.

Det er uhyre viktig at kommunen ivaretar initiativer og realiserer flere klimaambisiøse boligprosjekter snarest. Boliger med minimalt utslipp og lavt fotavtrykk er fremdeles sjelden vare i Bærum, selv om bærekraftsmålene til FN krever strakstiltak.

Den klimakloke kommunen vil ha innspill i klimaarbeidet. Her er et konkret innspill til Bærums klimakloke politikere:

Et effektivt insentiv for å få fart på utviklingen er å gi de supergrønne prosjektene topprioritet slik at de møter forutsigbar, rask, smidig og løsningsorientert saksbehandling. Plusshus-prosjekter tegnet innenfor regulering bør ha maks 10 ukers behandlingstid. Pilotprosjekter har tung symbolverdi, og blir synlige beviser på klimahandling.

Når ambisiøse og klimapositive boligprosjekter gis fortrinnsrett i saksbehandlingen vil det ha stor påvirkningskraft:

Det vil raskt realiseres flere utslippsfrie pilotprosjekter i tråd med FNs bærekraftsmål, flere utbyggere vil høyne klimaambisjonene, og ikke minst; flere av Bærums innbyggere kan snart flytte inn i klimapositive boliger til en overkommelig pris.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.