Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Bærekraft – ikke bare Bærum

– Våre mål må også dreie seg om å hjelpe andre land som ikke er kommet dit vi er, skriver Lina Parvizian fra Bærum Ap.

Foto: KARL BRAANAAS

Onsdag 23. september vedtok vi i kommunestyret en plan til orientering som omhandler hvilke av FNs bærekraftsmål som er viktige for oss i Bærum.

Oppstandelsen av bærekraftsmålene er ubetydelig. Uansett om de så var innhugget i en stein sendt ned fra himmelen med et budskap FN-leder António Guterres måtte forkynne. Det som derimot er av betydning, er hvor diskusjonen ender. Klarer vi å få dette til å omhandle også hvordan Bærum kan hjelpe andre kommuner rundt omkring i verden, fortjener vi et klapp på skulderen.

Vi må tråkke over landegrenser og spre våre ressurser, vår teknologi og vårt fremskritt for å dele kunnskapen med resten av landene i verden. Tilby hjelp. Lære av andre. Utveksle erfaringer.

Så når vi får de store bærekraftsmålene tilsendt Bærum og er nødt til å bearbeide disse til å omhandle Bærum, blir det lett å klø seg i hodet når ett av målene er å utrydde sult. I Bærum er vel ikke det et problem. 

For å konkretisere mot vårt tilfelle har vi tilpassede målformuleringer å jobbe mot. I kommunestyresaken er bekjempelse av sult konkretisert til at: «vi skal sikre mattrygghet, bedre ernæring og fremme et bærekraftig jordbruk», hvilket gir mening. 

Men burde vi ikke også finne måter vi kan bidra med «hjelp til selvhjelp» til land der sult er et reelt problem?

Det samme gjelder for målet om fred og rettferdighet. «Rettsvern» og «velfungerende institusjoner» er gode løsninger, men med kroneksempelet vi har av kommunestaben, er våre institusjoner allerede transparente. 

Burde vi ikke da heller bistå med erfaringsutveksling i de landene der dette er et problem? Vi trenger ikke å tråkke lenger enn over landegrensen øst for Kirkenes, før vi finner ut av at vi egentlig har det ganske godt.

Så vil noen tenke: «Men hvorfor skal vi se utover når disse bærekraftsmålene er sendt til Bærum?»

Til det vil jeg si at det ikke er noe motsetning mellom å 1) konkretisere målene for Bærums tilfelle, og 2) det å også tenke hva vi kan gjøre i et globalt perspektiv. For jeg vet vi kan.

Kanskje FN-leder António Guterres ikke scorer 10/10 for looken til en forkynner (hvit kappe, skjegg og langt hår), men det hellige budskapet om å spre bærekraftsmålene er ikke så verst. Så lenge vi også hjelper verdenssamfunnet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.