Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

AUF ber om en skole som reproduserer sosiale forskjeller

– Elevene skal ha en rett til å velge skole selv, skriver Håkon Snortheim, fylkesleder i Akershus Unge Høyre.

FOTO: HANS KRISTIAN THORBJØRNSEN

16-åringer er gamle nok til å melde seg inn i trossamfunn, politiske partier og skaffe seg sin første jobb. AUF mener til og med at de skal ha stemmerett. Da er de også gamle nok til å bestemme skole selv.

I valgkampen i 2019 var en av AUFs viktigste valgkampsaker at de ville beholde fritt skolevalg. Nå skriver AUF leserinnlegg om at ordningen med fritt skolevalg bør skrotes og at nærskoleprinsippet er den beste løsningen.

Nærskoleprinsippet bestemmer hvilken skole elevene kommer inn på ved å lese av postnummeret der folk bor. Det er ingen god løsning.

Det Arbeiderparti-styrte fylkesrådet i Viken driver en av de mest usosiale omstruktureringene vi har sett ved de videregående skolene i Asker og Bærum. Som en overgangsordning fra fritt skolevalg til nærskoleprinsippet, har en rekke elever falt mellom to stoler og står nå uten et skikkelig utdanningstilbud. 

Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen (Ap), kom med mager trøst til elevene står uten tilbud: «Disse vil ha mulighet til å søke seg inn til neste år», sa fylkesråden til Drammens Tidende.

Postkassen din skal ikke bestemme hvilken skole du skal gå på. Det er grunnleggende urettferdig. Stedet foreldrene dine valgte å bosette seg på grunn av jobb eller inntekt for ti år siden, skal ikke ha noe å si for hvilket utdanningsvalg du vil ta i dag. 

I motsetning til venstresiden, som reproduserer sosiale forskjeller med nærskoleprinsippet, har Høyre jobbet mot sosiale forskjeller gjennom lærerløft, bedre skolehelsetjeneste og senket terskelen inn i arbeidslivet. Vi trenger et opptakssystem som sørger for at alle får de samme mulighetene. 

Høyre og Unge Høyre vil alltid sette elevenes frihet først: Elevene skal ha en rett til å velge skole selv.

Det finnes like mange gode argumenter for fritt skolevalg som det finnes elever. Ulike interesser, venner og lærere er alle faktorer som påvirker skolevalget vårt. 

Uansett hva politikerne på fylkestinget måtte føle, tenke og mene, vil de aldri kjenne på kroppen hvor viktig det er å kunne velge skole selv.

Jeg var heldig og fikk muligheten til å velge skole selv. Nå vil jeg kjempe for at elevene i Asker og Bærum får beholde den samme retten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.