Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Au pair-ordningen avvikles. Endelig!

– Barnepass og husarbeid for luselønn med myndighetenes velsignelse, skriver innsenderen om au pair-ordningen.

– Barnepass og husarbeid for luselønn med myndighetenes velsignelse, skriver innsenderen om au pair-ordningen.

Illustrasjonsfoto: Karl Braanaas

Det er få saker jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog for. Her troner på førsteplass kampen for å avvikle au pair-ordningen.

For meg fortoner denne utvekslingen seg som slavehandel. Fullstendig grotesk og anakronistisk. Samt mye annet som trekker i retning nedad.

For å formidle det grøvste: Det er en eklatant ujevnhet i maktbalansen mellom arbeidsgiver og ansatt man skal lete lenge for å finne maken til. Dette åpner for misbruk i forskjellige valører.

I nær familie kom en jente fra Filippinene for å være au pair i en familie i Bærum. Hun sa hun trivdes.

Men for meg skurret det. Hun ble presentert i selskaper som et «eksotisk innslag». Også så «pene disse brune jentene blir …, da dere.»

Dette ble sagt av kvinner i alderen 70 pluss, men jeg måtte kjempe med raseriet og skamrødmen. Au pairen dro videre etter sin periode i Bærum.

– Takk og lov! Dette er over, skriver Geir Onstad Nordhøy.

– Takk og lov! Dette er over, skriver Geir Onstad Nordhøy.

FOTO: PRIVAT

Man henter en jente (hvorfor bare jenter..?) fra et utfattig land og gir henne en sjanse for assimilering i det rike Norge. Hun må utøve arbeidsplikter i form av barnepass og husarbeid for luselønn med myndighetenes velsignelse.

Det er en implisert rasisme i dette. En vesteuropeisk arroganse på sitt verste. Folk dør av fattigdom. Ja visst! Men alle land har sin egenart, sin historie og kultur. Tross alt.

Eksplisitt kan det bli rasisme som i eksempelet med «pene, brune piker» Dette er et snilt eksempel.

Jeg kan ikke se au pair-ordningen som annet enn en reminisens fra slavehandelen. Så grotesk og anakronistisk at det ikke er til å tro.

«Men de velger jo dette selv?» sier mange. Til det svarer jeg: «Den utsultede spør ikke om det er Stangekylling han får servert.»

Det faktum at myndighetene velsigner et arbeidsforhold som presumptivt åpner for misbruk i alle valører, er fryktelig.

Takk og lov! Dette er over.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.