Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Askers eldrepolitikk i støpeskjeen

Torleiv Ole Rognum (KrF) skriver at partiet hans i eldrepolitikken vil prioritere nye boformer, bedre hjemmebaserte tjenester, avlastningstiltak og velferdsteknologi.

Torleiv Ole Rognum (KrF) skriver at partiet hans i eldrepolitikken vil prioritere nye boformer, bedre hjemmebaserte tjenester, avlastningstiltak og velferdsteknologi.

FOTO: TRINE JØDAL

På stand før valg får man viktige innspill fra folk som stanser for en prat.

En voksen dame fortalte om sin mor i enebolig langt fra buss og tog. Moren var glemsk, men det hadde gått fint fordi faren var mentalt og fysisk sprek. Han var død for 14 dager siden. Datteren hjalp nå moren så godt hun kunne ved siden av jobb og egen familie. Omsorgsbolig ville vært ønskelig, men beskjeden var at så lenge datteren kunne stille opp, var det ikke aktuelt med heldøgns omsorgsplass. Datterens innsats samt kjappe og effektive hjemmesykepleierbesøk hjalp ikke morens følelse av forvirring, ensomhet og hjelpeløshet.

En annen eldre dame, også hun enke, hadde rullatorkurven fylt av matvarer. Hun hadde vært heldig og fått leilighet nær sentrum. De var flere godt voksne i samme blokken, og hadde mange felles sosiale aktiviteter. Damen var fornøyd med situasjonen, men hun savnet flere benker i Asker sentrum. Det var ikke mulig å sitte ned å ta hvilepauser på turen hjem med varene.

Med disse inntrykkene fra valgkampen i fersk erindring kom forslaget til Handlingsplan for nye Asker for perioden 2020 -23 som en alvorlig vekker. Nye Asker vil trenge 50 nye heltids omsorgsplasser for eldre per år for å opprettholde vedtaket om en dekningsgrad på 21 prosent av antall innbygger over 80 år. Samtidig legger Handlingsplanen opp til å utsette byggingen av nytt sykehjem i Heggedal. 

KrF vil ikke eksperimentere med eldres velferd.

Tanken er at styrking av hjemmesykepleien, avlastningstiltak for pårørende, flere dagsentre samt innføring av ny velferdsteknologi skal redusere behovet for heldøgns omsorgsplasser. Dessuten skal «nye boformer på ters av generasjoner» nær de nye innbyggertorgene, servicetilbudene knutepunktene, gjøre at man klarer seg lenger i egen bolig.

KrF vil ikke eksperimentere med eldres velferd. Før reelle alternativer til heldøgns omsorg er utprøvd, er vi mot å redusere dekningsgraden og dermed risikere mer ensomhet og at pårørende med hjemmeboende pleietrengende sliter seg ut. Denne holdningen ble styrket ved samtalene på stands før valget.

Gamle Asker kommune har forsøkt å erstatte sykehjem med hjemmebaserte tjenester tidligere. Man la ned Bondi sykehjem, og bare et fakkeltog reddet omsorgsboligene på Asker Bo- og rehabilitering. Til erstatning for disse sentrumsnære institusjonene, bygget vi landets største sykehjem på Bråset – ikke nettopp sentralt beliggende.

KrF ønsker å se at nye boformer, bedre hjemmebaserte tjenester, avlastningstiltak og velferdsteknologi, reduserer ensomhet og belastningen på pårørende med hjemmeboende pleietrengende, før vi kan akseptere lavere dekningsgrad.

Asker kommune må f.eks. realisere planene om nye boformer for eldre på tvers av generasjoner nær innbyggertorgene, før bygging av nye sykehjem skyves ut i tid. Utbyggingen av leiligheter f.eks. på Elvely rett ved Asker sentrum, i Heggedal og på Slemmestad blir en test på om vi mener alvor med en ny eldrepolitikk.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.