Hvor er du fra?

HJEMSTED: – Med spørsmålet stilt i Asker kan svaret bli «fra Drammen med 48 års botid i Asker», skriver innsenderen. Her grensen mellom Asker og Lier, og mellom Akershus og Buskerud i Drammensveien.

HJEMSTED: – Med spørsmålet stilt i Asker kan svaret bli «fra Drammen med 48 års botid i Asker», skriver innsenderen. Her grensen mellom Asker og Lier, og mellom Akershus og Buskerud i Drammensveien. Foto:

Av

Svaret er avhengig av stedet du faktisk kommer fra og, ved ettertanke, stedet du befinner deg på når du blir spurt.

DEL

Spørsmålet springer ut av følgende: «Siste gang Drammen hadde en massiv utvidelse var for 54 år siden da Skoger ble en del av Drammen» (Drammens Tidende 10.11).

Det står fødested «Drammen» i passet mitt. Det kunne stått Skoger eller Strømsgodset; «Godset» i fotballverdenen. Men mitt bosted er Asker.

Svaret på «Hvor er du fra?» gir den som spør et hint om hvilke verdier du bærer med deg; om din kulturarv.

Jeg har reist en del.

I Sør-Korea svarte jeg «Europe. Norway to be more precise, a Scandinavian country».

Befolkningen i Sør-Korea har sterke geografisk dirigerte følelser; nord/sør-følelsene er selvfølgelig svært sterke. De har også et sterkt følelsesladet forhold til Japan som annekterte Korea mellom 1905 og 1945.

I Sør-Korea er det fint å være fra Skandinavia. Vi er høyt verdsatt grunnet det skandinaviske feltsykehuset under Koreakrigen; i dag National Medical Center i Seoul. Det hadde ikke fungert å svare Asker eller Drammen. Heller ikke «Godset».

I Sør-Afrika svarte jeg «Norway, the home of the Nobel Peace Prize». Nelson Mandela fikk fredspris i 1993; én av hans 71 internasjonale utmerkelser og nok den de husker best.

«Mandela skrøt ofte uhemmet av Norge. Spesielt likte han å kunne gå rett ut fra hotellet og opp for å banke på hos kong Harald.» (Jens Stoltenberg) I 2005 avsluttet han sin tale under 46664-konserten i Tromsø med «you are now all Africans». 46664 var fangenummeret til Nelson Mandela og brukes av Nelson Mandela Foundation for å øke bevisstheten om aids og hiv. I Sør-Afrika var «Norge» et bra svar.

I Frankrike er svaret «á Norvège au sud d’Oslo». Litt avhengig av «business or pleasure». «Ikke langt fra Stavanger» kan være riktigere enn Oslo i arbeidstiden. Ellers er Oslo greit; et par spisesteder i Michelin-klassen og selvfølgelig Munchmuseet. Det kunne holdt med «Godset» på en kafé i Provence for 18 år siden. På TV: Christer George, eks-«Godset», med to mål for RBK mot franske PSG (PSG vant 7-2).

Hjemme blir det annerledes, men svaret gir fortsatt et hint om verdier. Det er alltid greit å svare «bor i Asker, født i Drammen». Kort og godt. Ferdig med den saken.

Men det kan nyanseres.

Med spørsmålet stilt i Asker kan svaret bli «fra Drammen med 48 års botid i Asker». Fra harrybyen som ble til fjordbyen med en liten tur innom Godset, Spiralen og Aass bryggeri. Og gift med Asker-jente, altså «innflytter med akseptert begrunnelse».

Kommer spørsmålet i Drammen, blir det veldig konkret: «Først Lassebakken. Så Skogliveien» Og, lett unnskyldende, at jeg har bodd i Asker de siste årene; kun 20 minutter fra Bragernes Torg. Må jeg, legges det til at kona insisterer på å bli boende i Asker.

Mitt svar på hvor jeg kommer fra – Lassebakken via Norge og Skandinavia til Europa – sier noe om min kulturarv og ligner på svaret fra 3,9 millioner andre «etnisk norske». Så er det 1,4 millioner andre landsmenn som har en annen «fra-via-til», altså en annen etnisk bakgrunn, og derfor bærer med seg en annen kulturarv.

Det kan være deg, og vi er mange som gjerne vil høre ditt svar.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

«Et menneske som må skjule sin opprinnelse, er bare et halvt menneske. Jeg er i ferd med å bli hel. Nå mangler jeg bare vingene. Og det må et menneske ha. Vi må kunne fly.» Mari Boine (født 1956) er samisk sanger og musiker. Hun har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å bruke elementer fra jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer. Hun har høstet stor internasjonal anerkjennelse som Norges representant innen «verdensmusikken».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags