Utslippsfritt – på lag med næringslivet

VENSTRE-POLITIKERE: – Asker skal etterspørre fossil- og utslippsfrie anleggsplasser fra anleggsbransjen når Asker skal bygge ishall, skoler eller barnehager frem mot 2025, skriver Njål Vikdal og Marit H. Meyer.

VENSTRE-POLITIKERE: – Asker skal etterspørre fossil- og utslippsfrie anleggsplasser fra anleggsbransjen når Asker skal bygge ishall, skoler eller barnehager frem mot 2025, skriver Njål Vikdal og Marit H. Meyer. Foto:

Av

Tore Andreas Larsen fra Asker Frp stiller i Budstikka 28. november et litt pussig retorisk spørsmål om Asker Venstre ønsker byggeaktivitet i Asker.

DEL

Det gjør selvsagt Asker Venstre, men vi mener også noe om hvordan vi kan oppnå mindre klimautslipp og mindre støy og forurensing fra byggeaktivitet i Asker enn vi har i dag.

Les Larsens innlegg her: Vil Asker Venstre ha byggeaktivitet i Asker?

Larsen viser til et vedtak i kommunestyret 13. november som han kanskje har misforstått. Vedtaket lyder slik: «Alle kommunale bygge- og anleggsplasser er fossil- og utslippsfrie innen 2025.».

Vedtaket gjelder altså kommunens egne byggeplasser, og setter mål om at dette skal skje senest innen 2025 og ikke innen 2030 som rådmannen foreslo.

Vedtaket innebærer at Asker kommune skal etterspørre fossil- og utslippsfrie anleggsplasser fra anleggsbransjen når Asker skal bygge ishall, skoler eller barnehager frem mot 2025.

Det dreier seg altså om at Asker gradvis vil velge de innovative fossilfrie og utslippsfrie løsningene som markedet tilbyr når Asker etterspør det.

Dette er samme mål og fremgangsmåte som Oslo kommune har.

Venstre er det næringsvennlige miljøpartiet som tror at innovative bedrifter vil være sentrale i det grønne skiftet, sammen med kunder som tar samfunnsansvar.

Når man stiller krav om grønne løsninger, så skapes et marked. Denne utviklingen er helt sentral i klimapolitikken.

Det offentlige er en stor aktør med store investeringsmidler samlet sett. Da er det viktig at også kommuner bruker dette til å stimulere til teknologiske endringer og grønt skifte.

Da spiller man på innovasjonskraften og entusiasmen som finnes i næringslivet og ikke mot den. Dette markedsøkonomiske ståstedet deler vi vanligvis med Frp.

Lettere elektriske anleggsmaskiner er allerede i markedet. De første utslippsfrie norskproduserte 25 tonns gravemaskinene blir i vinter levert av Pon Equipment.

Statsbygg og andre aktører kobler byggtørker til fjernvarmeanlegg eller elektrisitet, i stedet for fossile varmeanlegg.

Markedet er klart, men det offentlige må gi klarsignalet ved å foreta innovative anskaffelser. Hvem er bedre egnet til det enn Asker, en av de rikeste kommunene i ett av verdens rikeste land som har utslippsfri elektrisitetsproduksjon?

I Oslo starter de første prosjektene allerede denne vinteren.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi i Venstre tror at elektriske og utslippsfrie anleggsplasser har en større fremtid – og at denne fremtiden ikke er langt unna. Og vi er glad for at hele kommunestyret, med unntak av Frp, stemte for Venstres forslag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags