Barnetrygd på avveie i Asker

MISTER PENGER: - Det er ikke bare kommuner med svak økonomi som driver denne smålige praksisen. Asker kommune putter også barnetrygden i egen lomme, skriver innsenderen.

MISTER PENGER: - Det er ikke bare kommuner med svak økonomi som driver denne smålige praksisen. Asker kommune putter også barnetrygden i egen lomme, skriver innsenderen. Foto:

Av

Vi har hatt barnetrygd i Norge siden landsfader Gerhardsen innførte den i 1946.

DEL

Tanken var at siden det koster å ha barn, bør staten gi barnefamilier en liten økonomisk oppmuntring.

Les også: Alle unger skal få være med

Kongeriket trenger stadig tilførsel av nye borgere. For de flestes vedkommende er nok ikke barnetrygden et incitament til å få barn.

Det har vært debattert om ikke barnetrygden burde avvikles, og i alle fall behovsprøves. Slik det er nå, får en samme barnetrygd uansett om man tjener millioner, eller er lavtlønnet.

For mennesker i sistnevnte gruppe er barnetrygden et tilskudd som kan gjøre det mulig for barna å være med på aktiviteter sammen med andre.

Har du derimot liten eller ingen inntekt, og du må ty til sosialhjelp fra Nav, blir barnetrygden holdt tilbake. Faktisk. Det høres kanskje helt usannsynlig, men slik er det.

Mens praten om bekjempelse av barnefattigdom pågår, sparer kommunene millioner på å holde tilbake barnetrygd til familier på sosialhjelp.

Når Nav regner ut hvor mye en barnefamilie skal motta i form av økonomisk støtte til livsopphold, beregnes dette ut fra hvor mye familien har å rutte med. Barnetrygden går da inn i regnestykket og trekkes fra det beløpet familien ellers ville ha fått.

Familien med millioninntekt derimot, får beholde barnetrygden i sin helhet.

Barnetrygden kommer fra staten, sosialhjelpen kommer fra kommunen. Et forsiktig estimat, basert på data fra Hurum kommune, der undertegnede er kommunestyrerepresentant, sier at kommunen tjener cirka 0,25 prosent av budsjettet på ordningen. Med neste års økning av barnetrygden kan kommunen tjene 0,3-0,4 prosent på å holde tilbake barnetrygd til mottagere av økonomisk sosialhjelp

Det er ikke bare kommuner med svak økonomi som driver denne smålige praksisen. Asker kommune putter også barnetrygden i egen lomme.

Barn som i starten av livet ikke kan delta på lik linje med sine jevnaldrende i aktiviteter på grunn av dårlig råd, blir taperne, og må finne plassen sin nederst på den sosiale rangordningen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Innsats for å få slutt på denne usosiale og urettferdige ordningen kommer til å stå høyt på agendaen for Asker SV når vi går inn i den nye kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags