Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker som friby

POSITIV: - Målet med å bli en Friby er å gi kunstnere mulighet til å fortsette arbeidet. Visjonen er «Safe but not silent». Asker vil kunne bidra til å opprettholde noen frie stemmer og gi et lite bidrag til å hjelpe forfulgte kunstnere, skriver Liv Knatten i MDG.

12. juni vedtok et enstemmig kommunestyre at Asker skal melde seg inn i organisasjonen ICORN, slik at vi i Asker kan ta imot en Friby-kunstner.

ICORN, International Cities of Refuge Network, er en internasjonal organisasjon med sekretariat på Sølvberget i Stavanger.

I dag er det blant annet følgende norske medlemmer: Bø, Drøbak, Harstad, Haugesund, Horten, Kristiansand, Larvik, Levanger, Molde, Oslo, Stavanger og Tromsø.

Friby-forfattere kommer fra en rekke ulike land, og utgjør en mangfoldig gruppe innen skjønnlitteratur, faglitteratur, dramatikk og poesi.

Friby-forfattere kan være både redaktører, oversettere, forleggere, journalister, karikaturtegnere, og de siste årene har også filmskapere, bloggere, billedkunstnere og musikere blitt innlemmet i ordningen.

En Friby-kunstner har status som flyktning, og vedkommende inngår i kommunens vedtatte mål for flyktninger i Asker kommune og det lovverk og de retningslinjer som berører dette.

Målet med å bli en Friby er å gi kunstnere mulighet til å fortsette arbeidet. Visjonen er «Safe but not silent».

Asker vil kunne bidra til å opprettholde noen frie stemmer og gi et lite bidrag til å hjelpe forfulgte kunstnere.

Nye Asker tuftes på FNs 17 bærekraftsmål – med visjonen «Handle lokalt – tenke globalt».

Kommunen skal skape gode lokalsamfunn, gode tjenester og være en aktiv bidragsyter for å nå FNs bærekraftsmål.

Asker er en flerkulturell kommune, hvor 20 prosent av innbyggerne har en annen kulturell bakgrunn.

Asker som Friby vil kunne bidra til å styrke det flerkulturelle miljøet.

I sakens foreslås det å bosette Friby-forfatterne i en av boligene nede på Nansentunet, der Sigrun Nansen, enken etter Fridtjof Nansen, bodde.

Denne boligen har lenge stått ubebodd og står for fall, for å si det sånn, men huset er en del av kulturminneplanen vår.

Det å bosette Friby-forfattere i denne boligen vil ha en fin symbolverdi i henhold til hva Sigrun og Fridtjof Nansen har stått for med tanke på blant annet å ta ansvar og hjelpe flyktninger.

Friby-kunstneren skal ha arbeidsplassen sin på Kulturhuset i Asker. Dette vil bety at forfatteren vil få tilhørighet i et aktivt bibliotekmiljø med et faglig fellesskap.

Asker bibliotek er den kulturarenaen som er mest brukt av kommunens flerspråklige befolkning, og bibliotekene har en viktig rolle i arbeidet med formidling, litterær allsidighet og kompetanse.

Vi er mange som ser frem til at Asker skal få Friby-status og ta imot vår første Friby-forfatter våren 2019. Som saksordfører har jeg deltatt i møter mellom biblioteket i Asker og ansatte i avdelingen for integrering og migrasjonshelse.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg har møtt særdeles engasjerte og kompetente ansatte, og jeg er derfor trygg på at vi i Asker vil ta imot og bosette Friby-forfattere på en best mulig måte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.