Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker og Bærum trenger en ny spillregulering

– I Asker og Bærum alene ville idrett, frivillighet og kultur kunne fått cirka 100 millioner kroner mer i inntekter hvert eneste år dersom vi hadde regulert spillmarkedet bedre, skriver Carl Fredrik Stenstrøm fra Stabekk, som er generalsekretær Norsk Bransjeforening for Onlinespill og styremedlem i Stabæk Håndball.

– I Asker og Bærum alene ville idrett, frivillighet og kultur kunne fått cirka 100 millioner kroner mer i inntekter hvert eneste år dersom vi hadde regulert spillmarkedet bedre, skriver Carl Fredrik Stenstrøm fra Stabekk, som er generalsekretær Norsk Bransjeforening for Onlinespill og styremedlem i Stabæk Håndball.

FOTO: PRIVAT

Over halvparten av alle nordmenn som spiller på nett, spiller hos utenlandske tilbydere av sports- og underholdningsspill. Norske myndigheter har hverken kontroll på problemspill eller på fremtidige skatteinntekter.

I Asker og Bærum alene ville idrett, frivillighet og kultur kunne fått cirka 100 millioner kroner mer i inntekter hvert eneste år dersom vi hadde regulert spillmarkedet bedre. 

Enerett på pengespill i Norge overlever ikke møtet med digitalisering og ny teknologi. Over halvparten av alt onlinespill fra pengespill i Norge skjer på nettsider utenfor Norges grenser. Det er ingen tjent med.

100 millioner kroner vil være et viktig bidrag til bygging og vedlikehold av anlegg i Asker og Bærum.

Norsk Tipping og internasjonale tilbydere av sports- og underholdningsspill er cirka like store i Norge. Over 250.000 nordmenn spiller ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet hos andre aktører enn Norsk Tipping – utenfor dagens enerettsmodell. Våre egne tall viser at Lotteritilsynets anslag er for lavt.

En fersk undersøkelse fra Universitetet i Bergen understreker behovet for en ny, bedre og mer ansvarlig regulering av spillpolitikken i Norge. Undersøkelsen viser at 55.000 nordmenn har problemer med spill og 122.000 er i risikosonen for å få problemer. 

Det er en stor økning fra 3. 000 problemspillere fra forrige undersøkelse i 2015. Problemspillere finnes i alle leire og er overrepresentert i for eksempel Belago fra Norsk Tipping, databingo i bingolokaler, bingo på internett og kasino på nett. Utviklingen er bekymringsfull, og vi som samfunn må ta den på alvor.

Det store spørsmålet er om det er mulig å kvele denne utviklingen. I dag har Lotteri- og stiftelsestilsynet ansvar for å føre tilsyn med spillmarkedet. Men kontoret i Førde klarer ikke å etablere barrierer i en grenseløs digital verden. 

Tallene fra Universitetet i Bergen viser at veksten i det norske spillmarkedet foregår på nett, utenfor dagens enerettsmodell. Det såkalte monopolet er ikke fremtidens løsning.

Viken er Norges største fylke målt i innbyggertall. De tre gamle fylkene og idrettskretsene er fortsatt tre tydelige regioner. Tall fra TNS Gallup viser at innbyggerne her oppgir at de spiller for mest i Norge, det tydeliggjør også behovet for en spillregulering som tar enda mer ansvar for problemspill. 

Med en lisensmodell vil både idrett, frivillighet og kulturliv få veldig mye mer penger til aktivitet, men vi vil også få veldig mye bedre kontroll med dem som har spilleproblemer.

Til høsten er det stortingsvalg, og partiene bør se på fremtidens spillregulering. Bør vi ta inn over oss at vi lever i en grenseløs digital verden? Eller bør vi tviholde på gammeldagse monopoler som ikke fungerer? 

Det er ingen tvil om at det første gjør oss best i stand til å redusere problemspill, samtidig som det er den beste løsningen for finansiering av kultur, idrett og folkehelse. Norske spillere må flagges hjem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.