Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker og Bærum skriker etter matfaglærte

– Vi trenger fagfolk i våre mange butikker for å levere den kvaliteten som forbrukerne forventer og for å ivareta norsk matkultur, videreformidle matkunnskap og sikre produktutvikling og innovasjon, skriver Sissel Myran.

– Vi trenger fagfolk i våre mange butikker for å levere den kvaliteten som forbrukerne forventer og for å ivareta norsk matkultur, videreformidle matkunnskap og sikre produktutvikling og innovasjon, skriver Sissel Myran.

FOTO: PRIVAT

De ferske søkertallene til videregående skole for året 2021/2022 viser igjen at for få søker seg til restaurant og matfag i Asker og Bærum. 

Samtidig skriker Meny-butikkene her etter påfyll av lærlinger. Vi frykter at flere skoler nå vil legge ned matfaglinjene og at enda flere av våre lærlingeplasser blir stående tomme.

Utfordringen er godt kjent. De fleste ungdommer, særlig her i Asker og Bærum, drømmer om en master fremfor å bli en mester. 

Det gjelder også for restaurant- og matfagene. Det selv om det er tilstrekkelig med lærlingeplasser, man nærmest er garantert jobb etter utdannelse og interessen for mat generelt er stor. 

For matfagene er situasjonen etter hvert blitt prekær. På seks år er søkertallene redusert med over 20 prosent. Riktig nok er det en svak økning i søkertallene i år mot i fjor, men det er fortsatt for få søkere til å dekke opp behovet.

For en supermarkedkjede som Meny er dette en utfordring. Vi trenger fagfolk i våre mange butikker for å levere den kvaliteten som forbrukerne forventer og for å ivareta norsk matkultur, videreformidle matkunnskap og sikre produktutvikling og innovasjon.

Vi har nå nærmere 1.500 personer med fagbrev som kokk, butikkslakter, baker, konditor, sjømathandler og innen salgsfag. Disse rollene er vi avhengige av å fylle med dyktige fagfolk også i fremtiden. 

I Meny jobber vi derfor aktivt for å få ungdommer til å velge matfag. Vi har nå 114 lærlinger, men målet er 200. I våre butikker i Asker og Bærum har vi cirka 15–20 ledige lærlingeplasser. I tillegg mangler vi mange i de nærliggende kommunene.

Det vi erfarer, er at de fleste ikke vet hvilke muligheter matfagene kan gi. De vet ikke hvor viktig de er for produktutvikling, matopplevelser og det å ivareta norsk matkultur. De vet ikke hvilken anerkjennelse de får fra matglade kunder. Og de vet ikke hvor variert arbeidsdagene kan være.

Jeg har jobbet med lærlinger i flere tiår, og min erfaring er at de stortrives i en praktisk og hektisk hverdag hvor ingen dager er like. De opplever mestring og utvikling, og får selvtillit og fagstolthet – som igjen gir nye muligheter hos oss eller andre. 

Det jeg også ser, er at de fleste etter endt læretid utvikler seg videre innen Meny, og flere av dem blir etter hvert også ledere.

Jeg erfarer dessverre at mange har fordommer mot yrkesfag generelt og matfag spesielt, og at de engang ikke setter seg inn i fagretningene. 

Hvor mange foreldre i Asker og Bærum anbefaler i dag barna sine å velge yrkesfag? Basert på de samtalene jeg har med ungdom, er det ganske få.

Alle gode krefter må fortsette å jobbe sammen slik at viktig matkunnskap og tradisjoner føres videre til nye generasjoner. Så skal vi i Meny bidra enda mer aktivt med informasjon, flere lærlingeplasser og tett oppfølging av dem som velger å begynne i vår bransje.

I første omgang handler det om å sikre at de videregående skolene opprettholder de få matfaglinjene som finnes i vår del av fylket. På lengre sikt handler det om å sikre og utvikle norsk matkultur. Til det trengs mange nye mestere innen matfag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.