Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker og Bærum gjør Norge mer klimavennlig

– Bekkestua barneskole ble bygget med minimal bruk av fossile energikilder. Gjennom forprosjektet har Bærum vist at det er mulig å realisere fossilfrie byggeplasser, skriver innsenderne.

– Bekkestua barneskole ble bygget med minimal bruk av fossile energikilder. Gjennom forprosjektet har Bærum vist at det er mulig å realisere fossilfrie byggeplasser, skriver innsenderne.

Foto: KARL BRAANAAS

Klimagassutslippene i Norge går ned. For at Norge skal nå utslippsmålene sine må vi stoppe utslippene, ikke utviklingen. Da må vi gjøre det lettere å ta grønne valg. God klimapolitikk skal gjøre hverdagen til folk lettere, ikke vanskeligere.

Veitrafikk er den største kilden til klimagassutslipp i Asker og Bærum. I 2020 var annenhver nysolgte bil en elbil. Elbilen er mer klimavennlig enn bensin- og dieselbiler fordi den totalt sett har et mye lavere CO2-utslipp gjennom sin levetid. 

Elbilpolitikken er viktig, den fungerer og må videreføres. Selv om klimagassutslippene skal ned, skal vi ikke kreve at folk reiser mindre.

I regjeringens klimaplan er elektrifisering et av de viktigste virkemidlene for å få norske klimagassutslipp ned. Asker og Bærum er allerede de to mest elektrifiserte kommunene i Norge. Dersom alt som kan elektrifiseres i Asker og Bærum elektrifiseres, vil kommunenes klimagassutslipp reduseres med henholdsvis 94 og 91 prosent. 

Da må vi også bygge fornybar energi i Norge, slik at vi både får lavere strømpriser og kunne eksportere mer ren strøm til resten av Europa.

Vanessa Nystedt (18) er leder i Asker Unge Høyre.

Vanessa Nystedt (18) er leder i Asker Unge Høyre.

FOTO: PRIVAT

For at vi skal nå klimamålene må kommunen ta sin del av ansvaret. Allerede i 2016 ble Bekkestua barneskole bygget med minimal bruk av fossile energikilder. Skolen sto klar til å ta imot elever og lærere til skolestart 2019. 

Farhoud Falahatimarvast (21) er leder i Bærum Unge Høyre.

Farhoud Falahatimarvast (21) er leder i Bærum Unge Høyre.

FOTO: PRIVAT

Gjennom forprosjektet har Bærum vist at det er mulig å realisere fossilfrie byggeplasser. Kommunen regner med å ha spart utslipp tilsvarende 83 tonn CO2 i byggefasen. 

I Asker skal kommunen bygge plusshuset Hurum Helsehus. Hurum Helsehus skal produsere mer energi enn det bruker og vil bli det mest miljøvennlige helsehuset i Norge, om ikke verden. Det er å stoppe utslippene, men ikke utviklingen i praksis.

Klimatiltakene skaper et nytt norsk industrieventyr. Næringslivet etterspør flere klimatiltak.

Nylig ble det kjent at Siemens nye batterifabrikk i Mo i Rana vil produsere et antall batterier tilsvarende 600.000 elbiler i året. I Arendal skal Morrow Batteries også bygge en batterifabrikk som vil gi lokalsamfunnet mellom 2.000 og 2.500 arbeidsplasser. 

Det viser at næringslivet kan produsere varer som gjør at tingene vi kjøper og bruker blir mer klimavennlige. På den måten sørger Høyres klimapolitikk for at det blir lettere å ta grønne valg i hverdagen.

Klimagassutslippene i Norge går ned, og er nå på sitt laveste siden 1990. Det viser at vår klimapolitikk virker. 

Unge Høyre vil ha et Norge på sitt beste. Det får vi ikke før Norge og verden har nådd utslippsmålene i Parisavtalen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.