Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker og Bærum bør inngå i Oslo fylke

VIKEN: – Hva er fellesnevneren for Halden, Høland, Hurdal, Høvik, Hurum, Heistadmoen, Hønefoss og Hallingdal, bortsett fra at de alle er stedsnavn på Østlandet med forbokstav på H? spør innsenderen.
VIKEN: – Hva er fellesnevneren for Halden, Høland, Hurdal, Høvik, Hurum, Heistadmoen, Hønefoss og Hallingdal, bortsett fra at de alle er stedsnavn på Østlandet med forbokstav på H? spør innsenderen.

Det har vært mye opphetet diskusjon om regjeringens forslag om å slå sammen Finnmark og Troms.

Vestlendingene har heller ikke ventet med å høre fra seg.

Les også: Anette Solli kan bli sjef i Viken

Les også: Her kan hovedkontoret til nye Viken fylke komme

Østlendingene derimot, har hittil vært nokså treige med å komme med sine reaksjoner på forslaget om å inndele denne landsdelen i fire fylker (Oslo, Viken, Innlandet og Vestfold/Telemark).

Denne tausheten bør brytes. Her er noen reaksjoner:

Forslaget om å slå sammen Hedmark og Oppland og kalle det nye fylket for Innlandet virker både upresist og historieløst.

Jeg har for øvrig aldri hørt noen kalle seg innlending, på linje med nordlending, sørlending, vestlending og trønder.

I Budstikka spørres etter hvilke oppgaver et nytt Viken fylke bør ha. Først bør vi i denne sammenheng spørre hva slags grenser de nye fylkene ved Oslofjorden skal ha, og der kommer forslaget om å inndele Hedmark og Oppland i ett fylke som skal hete Innlandet.

Dette er et nokså underlig forslag.

Fra gammelt av ble ordet Opplandene, eller Upplandene, brukt om distriktene Romerike, Ringerike, Hedmark, Toten, Hadeland og dalførene Hallingdal, Valdres, Gudbrandsdalen og Østerdalen med Solør.

Det nye fylket kunne kalles Oppland, med inndeling i distriktene Østoppland, Vestoppland og Mjøsdistriktet.

Krigskommissariat Oppland var på 1950-tallet administrativt fra Hamar og omfattet både Hedmark og Oppland fylke, pluss Ringerike og Hallingdal.

Drammen hørte til Krigskommissariat Buskerud. Fortsatt er det slik at infanteriet på Østlandet er inndelt i Østoppland Infanteriregiment, som holder til på Elverum. Vestoppland infanteriregiment har sentrum ved Hønefoss.

Altså: Den militære inndeling av landet følger ikke de nåværende fylkesgrensene.

Dette kunne trekkes inn som et argument for at også i nyere tid har navnet Oppland vært brukt om et større område enn det nåværende Oppland fylke, som for øvrig hadde navnet Kristians Amt helt til 1918.

Senteret for et samlende Oppland fylke kunne vært Eidsvoll. Eidsvoll ligger laglig til og har sterke historiske røtter, ikke bare på grunn av det som skjedde i 1814, men også fordi Eidsvoll i både gammel og ny tid har gitt navn til Eidsivating lagdømme.

Drammens-området kunne la seg integreres med de nåværende fylkene Vestfold og Østfold og Follo i Akershus. Det nye fylket kunne hete Viken eller Follo.

Asker og Bærum bør så avgjort inngå i Oslo fylke.

Det kan også gis flere grunner til at Telemark bør slås sammen med Agder-fylkene.

Vi kunne spørre hva slags geografikunnskaper de har som har ment at Halden i Østfold, Hurdal ved Mjøsa og Hol i Hallingdal hører naturlig sammen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Hva er fellesnevneren for Halden, Høland, Hurdal, Høvik, Hurum, Heistadmoen, Hønefoss og Hallingdal, bortsett fra at de alle er stedsnavn på Østlandet med forbokstav på H?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.