Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker – Norges beste sted for å bli eldre?

Min visjon er at vi i Asker skal redusere ensomhet, og skape bofelleskap som motvirker dette, skriver Bjarte Reve.

FOTO: KARL BRAANAAS

Tenk deg et Asker som vil være Norges beste sted å bo når man blir eldre? Et slikt Asker ønsker Høyre å utvikle, sammen med våre innbyggere. Tenk deg en kommune som legger tilrette for menneskers grunnleggende behov for felleskap, tilhørighet og å få bruke sine ressurser? Tenk deg en kommune som ikke tenker på alder, men som tror alle kan være en ressurs?

Andelen eldre i kommunen vår vil øke sterkt i årene som kommer. Dette krever en styrking av 
kommunens tjenester, men også at vi må tenke nytt. Velferdsteknologi gjør at flere kan bo 
hjemme. Men teknologi er kun et hjelpemiddel, det er aktivitet, felleskap, relasjoner, god mat, og tilgang på helsetjenester når det trengs, som er avgjørende. Dette slås fast i den nye kvalitetsreformen «Leve hele livet» til Regjeringen, og som nå skal settes ut i livet her i Asker.

Litt om hva som er viktig i livet. La oss gå til forskningen. Annethvert år siden slutten av 1930-tallet, har 724 amerikanske menn mottatt et spørreskjema fra forskere ved Harvard. Disse mennene har blitt stilt de samme spørsmålene - år etter år - med mål om å kartlegge hovedsakelig én ting, nemlig et spørsmål vi alle stiller hverandre hver eneste dag: Hvordan har du det?

Gode relasjoner er det som gjør oss lykkeligere og friskere. Ferdig snakka.

Annethvert år har de altså svart på spørsmål som går på alle områder av livet: Jobb, kjærlighetsliv, venner, familie og fritid. Studien svarer på det som vi alle er opptatt av, og som er vanskelig å finne ut av. Hva gjør oss lykkelige?

Harvard-forskerne sier: - Lykke handler ikke om rikdom, berømmelse eller om å jobbe hardere og hardere. Den klareste meldingen vi tar med oss fra denne 75 år lange studien er følgende: Gode relasjoner er det som gjør oss lykkeligere og friskere. Ferdig snakka. Det viktigste er kvalitet - ikke kvantitet. Selv om gode og nære relasjoner gir bedre helse, er det på ingen måte om å gjøre å ha flest mulig venner. Det er kvaliteten på relasjonene som gjelder, ikke antall.

Hva har dette med eldreomsorgen å gjøre tenker du kanskje? Mange blir ensomme når de blir eldre, spesielt hvis de mister partneren sin, eller gode venner dør tidligere. Det å legge til rette for meningsfulle felleskap nær hjemmet vil være et gode.

Asker Høyre går til valg på å at vi vil legge til rette for at de som vil, skal få bo hjemme lenger. Men vi forstår at dette ikke er tilstrekkelig. Vi er åpen for offentlig/privat samarbeid om å utvikle seniorboliger som bygger på tanken om mer felleskap, aktivitet, tilbud om mat, trening, tilgang på helsetjenester ved behov. Asker Høyre har programfestet at vi vil utvikle boligkonsepter for eldre i samarbeid med utbyggere. Men det er utbyggerne som skal bygge boligene, på de eldres premisser.

Min visjon er at vi i Asker skal redusere ensomhet, og skape bofelleskap som motvirker dette. Som utsetter og reduserer behovet for profesjonelle omsorgstjenester. Der eldre kan bruke sine ressurser til å bety noe for andre, og være en ressurs i samfunnet. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.