Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker må få gps-system for demente

– Asker må raskest mulig få et GPS-system i bruk, skriver Kjell Sandanger.

– Asker må raskest mulig få et GPS-system i bruk, skriver Kjell Sandanger.

Foto: TRINE JØDAL

Søndag 18. april forsvant min kone fra hjemmet. Hun er dement og kan ikke gjøre rede for seg. Leting i nærområdet ga ikke resultat. Politiet kom raskt til stedet, tre politibiler med hyggelig og positivt mannskap. En rask oversikt over situasjonen, og letingen var i gang. Politiet skapte en trygghet og visshet om at dette skulle gå bra.

Det gikk flere timer med intens søking. En melding ble lagt inn på Twitter og ga et positivt resultat. En observant Twitter-mottager hadde observert henne ved Thon hotell i Sandvika. Leteaksjonen fikk en lykkelig slutt.

Under aksjonen følte jeg som pårørende mye fortvilelse, håpløshet og utrygghet med en visshet om at noen aldri blir funnet.

Leteaksjonen kunne ha vært unngått dersom eldre demente blir utstyrt med GPS. Mange kommuner har allerede etablert dette. Asker har ikke noen operativ GPS. Kommunen burde få statlig tilskudd hvis det er det som skal til.

Pårørende trenger raskt et kommunalt system som kan hjelpe til med sporing dersom behovet melder seg. Det kan spare samfunnet for store kostnader. Dette medvirker i mange tilfeller til at den demente kan bli boende lenger hjemme og bedre livskvaliteten med større bevegelsesfrihet, samt gi trygghet for pårørende.

Teknologien passer for demente som er fysisk i stand til å gå, men som har mistet evnen til å finne tilbake til hjemmet.

Det er en økning av antall eldre som blir savnet. Andelen som får diagnosen demens, stiger. Asker med sin velferdsteknologi må raskest mulig få et GPS-system i bruk, teknologien er utviklet.

Igjen en stor takk til et profesjonelt politi.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.