Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker kommune og ulovligheter i strandsonen

– Jeg undres, skriver innsenderen om oppfølging av mulige ulovligheter i Askers strandsone.

– Jeg undres, skriver innsenderen om oppfølging av mulige ulovligheter i Askers strandsone.

Foto: Maria Rypdal

Mitt utgangspunkt er lederen i Budstikka 17. juli. Her fremgår at mange utbygginger («tiltak» som bygningsloven kaller slikt) i Askers strandsone mangler kommunal tillatelse. Situasjonen er neppe særlig annerledes i mange andre kommuner. 

Fire ungdommer kommunen sendte ut sommeren 2020 fant 1.500 tiltak bygningsvesenet anså som ulovlige (og flere tvilsomme). Men ifølge Budstikka vil ikke bygningssjefen gjøre noe med dette fordi det vil ta en saksbehandler minst ti år å komme til bunns her. Han vil be alle innbyggere sjekke om tillatelsene er i orden, og, om ikke, kontakte kommunen. Dette synes åpenbart også Budstikka er en god idé.

Jeg undres. Det kan være mange som ikke tror tillatelser trengs for akkurat deres tiltak, og dermed ikke har satt i gang mot bedre vitende. Men mange vet nok at tillatelse trengs, og en del vet nok og at om de søker om tillatelse, vil de få nei, og da er det bedre å gjemme seg bak et «jeg trodde» og så bygge i vei. 

De som kontakter kommunen og får et ja, med et straffegebyr, oppfører seg bra. De som kontakter kommunen og må rive eller endre med tilhørende utgifter, vil føle seg som idioter når de vet at kommunen ikke sjekker og at alle som ikke sjekker og har gjort noe ulovlig, kan leve videre med tiltakene sine som før. 

Den lovlydige og samfunnsansvarlige taper, og den mer rufsete vinner. Slik kan vi ikke ha det.

Når det gjelder manglende kapasitet må vel de som har gjort noe ulovlig, eventuelt fått lov i ettertid, men skulle søkt om tillatelse, ut med en «bot» som vel betaler det meste (kanskje mer?) av lønnen til en ekstra saksbehandler. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.