Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker-folk vil også ha leiligheter

Flertallspartiene i Askers kommunestyre påpeker at det er stor etterspørsel etter leiligheter i kommunen, som disse som er blitt bygd ved Bondivannet.

Flertallspartiene i Askers kommunestyre påpeker at det er stor etterspørsel etter leiligheter i kommunen, som disse som er blitt bygd ved Bondivannet.

FOTO: KARL BRAANAAS

Ole Jacob Johansen trenger ikke være redd for at det ikke skal bli plass til rekkehus og eneboliger i Asker.

Ole Jacob Johansen kommer med et fortegnet bilde av Askers planer for å tilby flere leiligheter til Askers befolkning frem mot 2040, i Budstikka 4. juni. Han insinuerer også at muligheten for å bo med hus og hage vil innskrenkes i fremtiden. Dette krever et tilsvar.

Hoveddelen av boliger i Asker vil være eneboliger og rekkehus også i fremtiden. Men, vi skal bygge flere leiligheter av god kvalitet i hele Asker frem mot 2040, fordi det er stor etterspørsel etter leiligheter.

Å bo i rekkehus eller villa med hage er en drøm for mange. Hele 84 prosent av Askers boliger dag er i disse kategoriene. Vi skal fortsette å bygge eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i Asker frem mot 2040. Forskjellen er at om 20 år vil kanskje andelen være redusert til 75 prosent av boligene i Asker. Det gir et mer mangfoldig boligmarked tilpasset ulike behov og livsfaser.

Asker befolkning er i endring. Befolkningen blir eldre og det blir mindre husholdninger. Allerede i dag er 58 prosent av husholdningene uten barn.

Flere og flere av disse små husholdningene ønsker å flytte i leilighet. De ønsker mindre hagearbeid, de ønsker mindre vedlikehold og de ønsker å bo mer sentralt på de stedene de har tilknytning til. Idag må disse konkurrere om et knapt marked av leiligheter. Det driver opp prisene.

Flere og flere av små husholdninger ønsker å flytte i leilighet

Derfor legger den nye kommuneplanen opp til at 25 prosent av boligene skal være leiligheter i Asker i 2040. Leilighetene vil ligge spredt over hele kommunen i Askers mange nærsentrene der folk hører til. Leilighetene skal bidra til stedsutvikling i hele kommunen. Det skal være trivelig å ta seg en kaffe og kanskje en matbit på steder som blant annet Tofte, Sætre, Spikkestad, Røyken, Slemmestad, Heggedal, Dikemark, Holmen og Vollen. Mange av leilighetene vil ha en høy kvalitet for å være attraktive for husholdninger som har vært vant til å ha god plass. Men, vi skal også bygge leiligheter og boliger som gjør det mulig å bo i Asker med én inntekt.

Og vi trenger sentrumsnære leiligheter som er tilpasset konseptet «nye boformer for eldre». Det er en forutsetning for møte fordoblingen av antall eldre de neste 20 årene.

Gjennom å bygge attraktive leiligheter frigjør vi også de mest attraktive eneboligene. Og ved å «gjenbruke» og fylle de eksisterende familieboligene med barn igjen kan vi utnytte de skolene og barnehagene vi allerede har bygget, i stedet for å bygge nye.

Gjennom å «gjenbruke» de allerede bygde familieboligene, i stedet for å bygge nye bilbaserte boliger, så gjør vi bilkøene på E18, Slemmestadveien og Røykenveien mindre enn de ville blitt. Det er viktig for deg som allerede må ha bil for å komme på jobb.

Kommuneplanen legger opp til en gjennomtenkt utvikling av Asker de neste 20 årene basert på grundige analyser som viser at Asker trenger flere leiligheter. Som folkevalgte vil vi gi tilslutning til disse planene for Asker frem mot 2032 og 2040, og bidra til at de blir gjennomført med god kvalitet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.