Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Asker – en bærekraftig kommune?

Martin Berthelsen er gruppeleder for Asker SV.

Foto: Innsendt

Det er ikke nok penger til å opprettholde det antall stillinger som opprinnelig planlagt innen velferd i Asker. Rådmannen har anbefalt kutt i bevilgningene.

Hva har andre gjort for å møte tilsvarende utfordringer?

Oslo har innført et finansinstrument som gir gratis AKS (SFO) og derved sparer barnefamilier for 22000 i året, øker antall ansatte i hjemmetjenesten med 25 prosent, 200 flere ansatte lærere og har gjort det mulig å iverksette miljøvennlige infrastrukturtiltak

Det må sies at dette finansinstrumentet er omstridt, spesielt blant de mer velstående osloborgerne. En gruppe saksøkte kommunen for det de mente var urettmessig bruk av instrumentet. Saken gikk til landets høyeste domstol, som slo fast at Oslo kommune hadde holdt seg til loven. Når kommunen likevel måtte tilbakebetale en betydelig sum, kom det av lemfeldig omgang med en tidsfrist.

Så hva kunne dette instrumentet bety for Asker? Hvis vi bruker tall fra Oslo, der inntekten av dette instrumentet er ca. 2400 kroner pr. innbygger, kunne Asker kommune årlig styrke budsjettet sitt med i overkant av 220 mill. om et par år fra nå. For dette beløpet kunne kommunen, som i Oslo, tilbudt gratis SFO til alle barn (kostnad: ca. 150 mill.), gratis kjernetid i barnehage, raskere nedbetaling av gjeld, og ikke minst, en styrking av velferden, for å «arbeide aktivt med å tiltrekke seg, beholde og utvikle medarbeidere som kommunen har behov for i dag og i fremtiden» og «utvikle en heltidskultur», som det står i rådmannens forslag til handlingsplanen. – Nødvendige tiltak for å bygge en bærekraftig kommune!

Politikerne får stadig varsler om krise i helse- og omsorgssektoren: For lav grunnbemanning, mye ufrivillig deltid, og skyhøyt sykefravær (tidvis tosifrede tall). I paneldebatten i regi av Senior Norge 22. oktober, var alle enige om at noe måtte gjøres for å øke ressurstilgangen, heller enn å kutte med 82 millioner i 2020 (i senere tid varslet til 100 mill.) Bare to partier hadde konkrete forlag til tiltak.

Bergen, Fredrikstad, Gjøvik, Grimstad, Halden, Hamar, Harstad, Kongsberg, Kongsvinger, Kragerø, Kristiansand, Lillehammer, Molde, Moss, Stavanger, Trondheim, Oslo er blant de 74 prosent av landets kommuner som har innført eiendomsskatt i hele kommunen.

Vi kommer til å fremme forslag om innføring av eiendomsskatt i Asker kommune, i henhold til programmet vårt. Vi innser at det er liten sjanse for å få gjennomslag i nærmeste fremtid. For SV er det imidlertid viktig å få frem valgmulighetene, og konsekvensene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.