Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Årsak og virkning, Johansen

Rødts Bård K. Dahl går i rette med Ole Jacob Johansens innlegg om ungdomskriminalitet.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er mange ting å ta tak i innlegget til Ole Jacob Johansen 17. februar, og konsentrerer meg da om det jeg tolker som kjernen i hans budskap. Det er en overforenkling å si at innvandring fra ikke-vestlige land fører til større økonomiske forskjeller, økende barnefattigdom og kriminalitet. 

Vi har alltid hatt noen som ikke har innrettet seg etter lover og normer. Årsaken må ikke bortforklares og bagatelliseres, noe jeg mener Johansen gjør. Som innflytter fikk jeg raskt servert historiene fra flere tiår tilbake om folk som kom til Asker fra Røyken for å lage bråk. Historiene inneholder kniver også, og det helt uten innvandrere.

Store økonomiske forskjeller og utenforskap er forklaringen, og bl.a. Frps politikk bidrar til denne utviklingen. Når man har en boligpolitikk der markedet så å si skal være enerådende med konsekvensene det har for prisene i bygda, så er det en politikk som fører til fattigdom og utenforskap. Barnetrygden vil han fortsette å ta fra de familiene som mottar sosialhjelp. I begynnelsen av 2016 halverte den daværende statsråden fra Frp norsktimene for asylsøkere, og partiet reduserer deres mulighet for norskopplæring. Kutt i offentlige utgifter som også reduserer fritidstilbud og økt krav til privat betalingsevne er dem også langt fra fremmed.

Å bosette folk som ofte allerede er fattige, som oppfyller kravet til asyl, og som ofte er offer for en aggressiv norsk utenrikspolitikk, fritar oss ikke fra forpliktelse til å ta vår andel av flyktningene, selv om det i enkelte områder øker andelen fattige. Barn og deres familier som bor her må løftes ut av fattigdom som et minimumstiltak for å unngå utenforskap.

Konkurransesamfunnet som er vesentlige i Frps og de siste regjeringers politikk, der man også skjærer ned på ytelsene til de med minst penger, garanterer en viss andel fattige. At det i vår tid er noen innvandrerne som utgjør en stor andel av disse er et resultat av denne politikken, og noen vil slite alvorlig med å klare seg økonomisk og sosialt.

Men mot har Frps gruppeleder Johansen. Som tillitsvalgt i Frp, som selv rangerer svært høyt på kriminalstatistikken sammenlignet med andre gruppene av politiske partier, så velger han å peke på gruppa «ikke-vestlige innvandrere» som spesielt kriminelle. De fleste av partiets motstandere har folkeskikk nok til ikke å generalisere denne gruppen politikere på en like ukritisk måte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.