Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ap og barnehagemat

Kent Ryen (t.v.) og Håvard Espelin svarer på Asker Aps innlegg om skolemat.
Foto: Privat

Aps May Myklebust og Marianne Riis Rasmussen beskylder i Budstikka 7. august Asker Høyre for å kun prate om sammenhengen av mat, trivsel og læring i barnehagene.

Med fare for at Ap har gått seg vill i barnehagegrøten, vil vi starte med å påpeke noen fakta:

Så godt som alle barnehagebarn i Asker får sunn, variert og god mat i barnehagen. I dialogmøtet det henvises til, og der det påstås at foreldre ønsket å få mat i barnehagen på agendaen, var vår forståelse av foreldres tilbakemeldinger at maten i barnehagen i Asker er på et godt nivå.

Det betales kostpenger i tillegg til prisen for barnehageplassen. Kostpenger skal ifølge loven kun dekke faktiske kostnader til mat, men kan i de tilfeller der barnehagene for eksempel har ansatt kjøkkenhjelp også brukes til å dekke lønnskostnader for disse. Kostpenger fastsettes av barnehagene selv, gjennom samarbeidsutvalgene. Foreldrene har dermed selv innflytelse på hvilket mattilbud de ønsker og om de ønsker å bruke pengene kun til mat eller til å ansette en kokk. Slik bør det være.

Så kan vi være enige i at enkelte områder og barnehager har større utfordringer enn andre når det gjelder å få barna nok og riktig ernært, noe som gjerne kan ha med familie- og hjemmeforhold å gjøre. Høyre er ikke imot målrettet innsats overfor disse barna. Konkrete forslag til målrettet innsats for de som trenger det mest, er vi gjerne med på å diskutere, men vi er skeptiske til å bruke penger i form av generelle ordninger på de som strengt tatt ikke trenger det. Den gode norske tradisjonen med matpakke fungerer veldig bra for de aller fleste. Stort sett får alle barn med seg en god matpakke hjemmefra dersom det trengs i tillegg til det tilbudet barnehagen gir.

Mat i barnehagene i Asker fungerer i de aller fleste tilfeller svært godt, selv uten mer politisk styring og uten makspris på kostpenger, slik Ap ønsker.

Mens vi er hjertens enige om målet om sunn, variert og god mat for barna våre, illustrerer innlegget fra Myklebust og Riis Rasmussen mest av alt en viktig ideologisk forskjell mellom Ap og Høyre i Asker; mens Ap vil overstyre og bestemme hvilken mat barna skal spise og når, vil vi i Høyre la barnehagene og foreldrene bestemme dette selv. 

Vi er mer opptatt av å prioritere ressurser til vedlikeholds- og investeringsbehovet for barnehagene våre, og ikke minst hvordan vi skal sikre at vi oppfyller pedagognormen for de siste 10 prosent av askerbarnehagene som fortsatt ikke gjør det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.