Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Antimobbearbeid krever både visjon og virkelighet

I Budstikka 21. mai 2019 foreslår Ingar Sagedal Bie at antimobbeprogrammet Bruk Hue bytter ut nullvisjon mot mobbing med nulltoleranse mot mobbing.

Vi mener at det ene ikke utelukker det andre. På veien mot visjonen om null mobbing har vi selvsagt nulltoleranse. Men visjonen er vi nødt å ha, den er forankret i verdisynet vårt.

Det ville vært en fallitterklæring ikke å si høyt at antallet barn og unge som opplever mobbing, både på nett og ellers, skal og må ned i null. Denne nullvisjonen er vi ikke alene om å ha; både statsministre og statsråder har delt samme visjon.

Ingar Sagedal Bie:Nullvisjon mot mobbing – eller nulltoleranse?

En visjon skal selvsagt dras ned på jorda og omsettes til konkret virkelighet. Det er nettopp det Bruk Hue handler om. I utviklingen av innholdet har elever og deres lærere i kommunene Bærum, Asker, Lier og Trondheim vært med i alle steg i prosessen.

Temaene vi tar opp er tema som de sier at de ønsker å snakke om. Vi håper at Nye Bruk Hue kan utgjøre en forskjell i barn og unges liv på nett, men for å lykkes må både elever, lærere, foreldre, kommuner, myndigheter, organisasjoner og private aktører sammen ta eierskap til både problemet og løsningen.

Det kreves en landsby å oppdra et barn, var det noen som sa. En felles nullvisjon forener oss og forplikter oss.

Dessverre er det mange barn i Norge som fremdeles opplever mobbing, både på nett og ellers. Vi er mange aktører som i flere år har drevet antimobbearbeid i norsk skole.

Om vi bruker begrepet nullvisjon eller nulltoleranse tror vi ikke er det avgjørende. Det er hva vi gjør som betyr noe.

Vi vil fortsette å jobbe mot mobbing, selv om vi vet at det er vanskelig å oppfylle vår egen visjon.

Vi håper selvsagt å nå den, og vi tror at denne uttalte visjonen i seg selv er et viktig verktøy på veien. Barn og unge fortjener denne nullvisjonen, både som mål og middel.


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.