Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Antidemokratisk fra Høyre

– Jeg ble enormt skuffet over Høyre, skriver Erik Massimo Herstadhagen, som gjennom mange år har fulgt valgene i USA tett og foreslår flere tiltak der Bærum kan lære av amerikanske valg.

– Jeg ble enormt skuffet over Høyre, skriver Erik Massimo Herstadhagen, som gjennom mange år har fulgt valgene i USA tett og foreslår flere tiltak der Bærum kan lære av amerikanske valg.

Foto: KARL BRAANAAS

Bærum kommune er i full gang med på planlegge for høstens valg, står det å lese i Budstikka 25. mars. På grunn av pandemien har Arbeiderpartiet i Bærum hatt et ønske om å la valget gå over to dager – søndag 12. september og mandag 13. september.

Endelig fant jeg en sak etter mine 38 år på jordkloden som jeg er enig med Ap i! Så da jeg leste videre i artikkelen ble jeg enormt skuffet over Høyre som uttaler via Morten Skauge «Hvis det oppstår en situasjon hvor det kan spores smitte på søndagen, betyr det at alle som har vært delaktige i å gjennomføre valget i det lokalet må i karantene. Det får den konsekvens at de ikke kan gjennomføre valget på mandagen.» 

Han er også redd for at færre vil forhåndsstemme hvis valget legges til to dager. Det er stikk i strid med all forsking og min egen erfaring som valgkampmedarbeider gjennom 16 år i USA.

I min ungdom lå det meste til rette for meg til å stemme på Høyre, da de utga seg for å være opptatt av personlig frihet. Den gang skuffet de meg med å programfeste implementering av datalagringsdirektivet. 

Nesten tiåret senere tenkte jeg å tilgi dem for det som etter mitt skjønn er et grovt tramp på den personlige friheten. Så kommer altså det frem at Høyre ikke vil øke muligheten for økt valgdeltagelse. 

Da undres jeg om Høyre har funnet inspirasjon fra vedtak som det republikanske partiet i Georgia, Arizona og Wisconsin har gjort etter valget i 2020? Som sitt konservative søsterparti i Norge er republikanerne for innskrenkning i hvordan valg avholdes.

Smittevern blir nevnt som en grunn imot to hele valgdager. Argumentet er gyldig nok hvis det er få stemmelokaler. Derfor jeg ønsker å foreslå for Høyre at de kan gå inn for å:

Lokalt:

  • Tilrettelegge for minst 20 valglokaler i Bærum (7 nå ifølge Budstikka).
  • Gi flere mennesker insentiver for å være valgmedarbeidere.

Nasjonalt:

  • Viktigst av alt innføre «mail in ballets» (en form for poststemming, red.) slik 46 prosent av dem som stemte i USA gjorde. Dette vil også gi de eldre som er mest utsatt for covid-19 en trygg arena for å benytte seg av sin stemmerett. En forskningsrapport av Michael McDonald, professor ved University of Florida, viser at hele 32,3 prosent av borgere over 65 år benyttet seg av denne muligheten.
  • Ha «drop boxes» ved alle valgkretser slik at man kan legge inn sin stemme 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Delstatene Colorado, California og Washington har praktisert dette vellykket siden 1973. 
  • Øke antall dager folk kan forhåndsstemme.
  • Innføre nasjonal fridag på valgdagen.
  • Lære av Israel hvordan de klarte å avholde valg til Knesset midt i pandemien.

Jeg ønsker en borgerlig regjering, men Høyre gjør det vanskelig for meg (nok en gang) når de ikke er villige til å være innovative under en pandemi. 

For min del er personlig frihet den viktigste saken, og hva er da viktigere enn å tilrettelegge uavhengig av kostnad for at hver enkelt borger trygt og effektivt kan benytte seg av den helligste rett – stemmeretten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.