Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ansvarlighet i praksis

Høyres gruppeleder Bjørn Røtnes påpeker at Aps Kjell Maartmann-Moe har skrevet et identisk avsnitt om kommuneøkonomi som han selv.

Foto: KNUT BJERKE

Aps gruppeleder Kjell Maartmann-Moe skriver i Budstikka 7. august: «For Bærum Arbeiderparti har alltid hensynet til en sunn kommuneøkonomi vært viktig. Vi må sikre inntektene, og bruke dem på en fornuftig måte. Vi er opptatt av ikke å hente mer penger fra innbyggerne enn vi må.»

Dette var så fint formulert at jeg nesten kunne ha skrevet det selv. Og det hadde jeg - i et innlegg i Budstikka en uke før (1. august):  «For Bærum Høyre har alltid hensynet til en sunn kommuneøkonomi vært viktig. Vi må sikre inntektene, og bruke dem på en fornuftig måte. Vi er opptatt av ikke hente mer penger fra innbyggerne enn vi må, og Høyre har alltid vært garantisten mot eiendomsskatt i Bærum.»

Nå er det ikke copyright på gode formuleringer og felles målsetninger.

Men dette er et forsøk fra Arbeiderpartiet på å legge seg tett inntil Bærum Høyres ansvarlige økonomiske politikk, fordi eiendomsskatt er kilent for Ap.

For når man ser på pengebruken til Bærum AP slik den fremkommer i de årlige budsjettbehandlingene i Bærum kommunestyre så blir det et tydelig mønster.

Dette var så fint formulert at jeg nesten kunne ha skrevet det selv. Og det hadde jeg.

Gjennomgående har AP villet redusere kommunens økonomiske reserver. De vil forlenge avdragstiden på lån og redusere avsetning til fond for å kunne bruke mer penger på drift nå.

Så fremmer de forslag om nye tiltak. Når disse er nedstemt så bruke de samme pengene om igjen på andre tiltak ved neste anledning. Deretter argumenterer de for alle punktene de vil bruke mere penger på. De bruker altså de samme pengene flere ganger. Alle vet at man kan ikke bruke samme 100-lappen på begge sider.

Ap legger opp til en høyere utbyggingstakt ved å stemme for flere boliger enn Høyre. Det medfører økte kostnader til investeringer i skoler og barnehager.

Over tid går ikke dette i hop. Hvis Ap skulle komme til å styre gjenstår kun to muligheter - kutte i driften eller øke inntektene. Det eneste reelle tiltaket på inntektssiden er eiendomsskatt.

Aps forsøk på å lime seg opp til Bærum Høyre er det ikke grunnlag for.

Her gjelder regelen om å se på hva AP gjør - ikke hva de sier. Det er fortsatt Bærum Høyre som er garantisten for en sunn kommuneøkonomi i Bærum.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.