Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Angrepet rammer hele Bærum

Mohammed Rafiq (med hodeplagg) utviste stort mot, da han stanset gjerningsmannen i al Noor-moskeen på Skui, sammen med blant andre Mohammed Iqbal.

Mohammed Rafiq (med hodeplagg) utviste stort mot, da han stanset gjerningsmannen i al Noor-moskeen på Skui, sammen med blant andre Mohammed Iqbal.

 

Hvordan ville den muslimske feiringen av eid fortonet seg uten heltemotet til Mohammed Rafiq (65)?

«Bestefar» kalles han i det muslimske miljøet tilknyttet al-Noor Islamic Center på Skui. Nå står han her under taket på inngangspartiet til Thon Hotel Oslofjord, omgitt av pressefolk og representanter for det muslimske miljøet. Den spinkle mannen er festkledd for anledningen. Tidvis skjelver underleppen, øynene er blanke, men ansiktet sprekker også opp i et stort, varmt smil når han får øye på kjente rundt seg.

Mohammed Rafiq ser ut som en forsiktig, nesten vever mann. Han er også en modig mann. Han flyktet ikke, men valgte motstand da en ung norsk mann inntok moskeen hans med skytevåpen og det som politiet sier er en intensjon om å begå en terrorhandling. Sammen med en annen av menighetens eldre, Mohammed Iqbal, fikk de kontroll på gjerningsmannen uten at liv gikk tapt. Dét er en trøst i sorgen over at landet åtte år etter 22. juli igjen opplever et alvorlig anslag egnet til å skape betydelig frykt. Det er en ytterst ubehagelig tanke at bare 15 minutter tidligere var det langt flere mennesker i moskeen.

Vi må også ta inn over oss det faktum at en 21 år gammel mann fra Bærum skal ha latt seg inspirere av masseskytingen i Christchurch på New Zealand og den nylige masseskytingen på et kjøpesenter i El Paso til å begå en terrorhandling i vårt nærmiljø. 

Noen kilometer unna Sandvika og moskeen på Skui ligger blindveien Snaret på Eiksmarka. Her, i et klassisk stille og rolig villastrøk i Bærum, skal 21-åringen ha bodd. Hele eiendommen er sperret av med politibånd, og bærer i det lette augustregnet bud om den andre dimensjonen: Familietragedien.

Da politiet tok seg inn i boligen lørdag kveld fant de en 17 år gammel kvinne drept. Offeret er stesøsteren til siktede. Øvrige detaljer rundt drapet er ennå sparsommelige fra politiet og kommunens kriseteam. Men når skolen starter opp igjen om en drøy uke, vil en pult stå tom på en av Bærums videregående skoler.

Slik får drapet ringvirkninger for klassekamerater, venner og familie. På samme måte som angrepet på moskeen gjør det. Barn i den muslimske menigheten deltar i de lokale idrettslivet, de voksne er våre arbeidskolleger og naboer.

Slik rammes hele Bærum-samfunnet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.