Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Angrep uten innhold

Bærum Høyres leder, Siw Wikan, svarer på kritikken fra Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Foto: KARL BRAANAAS

I flere innlegg fra partier på venstresiden har vi kunnet lese angrep på Høyre med bakgrunn i Bærums rangering, innen pleie og omsorg, barnehage, helse- og sosiale tjenester, i Kommunebarometret for 2019. 15. august skriver Kjell Maartmann-Moe på Budstikka.no at «Høyre på flere sentrale områder har kjørt bærumsskuta på solid grunn» og at «disse elendige resultatene er helt uakseptable!» 

Og ja, vi er fullstendig enige i at de plasseringene han viser til ikke er tilfredsstillende. Men da må vi også spørre oss hvorfor scorer Bærum lav på nevnte områder. Hva har skjedd fra forrige års statistikk når f.eks. Bærum faller 145 plasser innen helsetjenester på ett år, og ikke minst hvor i rangeringen ligger kommunene vi gjerne liker å sammenligne oss med som Asker, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Kommunal Rapport skriver blant annet at «En rangering er ingen kvalitetskontroll, og det er naturlig at en kommune har noen gode og noen dårlige plasseringer.» og videre at «Kommunebarometeret er ingen vurdering av om innbyggerne får gode nok tjenester, men om kommunen kan lære noe av andre kommuner».

Kommunebarometeret for 2019 består av 151 ulike nøkkeltall fordelt på 12 områder som kommunene blir målt på. For Bærums del er 39 prosent av nøkkeltallene forbedret fra 2018 tallene og vi ligger totalt på 33. plass, ned 28 plasser fra 2018, justert for de økonomiske rammebetingelsene. Kommunal Rapport skriver også at nøkkeltallene for Bærum er «en god del bedre enn hva økonomiske forutsetninger skulle tilsi» og samlet sett er Bærum på topp 50 av landets 422 kommuner.

De største kommunene kommer jevnt over langt ned på rangeringene, mens små kommuner som Åseral, Hitra, Kåfjord, Kvinesdal, Namsskogan, Modalen, Fedje og Bykle topper rangeringene innen de samme områdene. Det får en til å stille spørsmål hva det er statistikken egentlig forteller oss, og om det er lettere for en liten kommune kontra en stor å få til gode rangeringer. 

Kommunal Rapport skriver selv at «Den største svakheten er at interessante faktorer ikke blir målt i det hele tatt. Vi kan bare ta med data som publiseres hvert år, og som er fordelt på alle kommuner» og «Det er viktig å huske på at det kan finnes gode forklaringer bak en svak tabellplassering, og at tilfeldigheter kan spille en rolle».

Arbeiderpartiet og Rødt angriper Høyre uten å se tallene i en større kontekst, ett tall har i seg selv ingen betydning uten at det sees i en relasjon. Et interessant spørsmål blir i så fall å høre hva samme partier mener om plasseringene til Arbeiderparti-styrte Oslo, Bergen og Trondheim.

Hensikten med disse rangeringene jf. Kommunal Rapport er «å gi et lettfattelig bilde av hvordan kommunen presterer målt mot resten av Kommune-Norge, for å bidra til en mer opplyst lokaldemokratisk diskusjon.» 

Så langt kan vi fastslå at debatten har vært langt unna noe lokaldemokratisk opplysning, heller et ensidig valgkampangrep uten innhold!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.