Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Allemannsretten og fri ferdsel

– Vi ber kommunen straks sørge for at ulovlige oppsatte gjerder og skilt blir fjernet, skriver Stine Høivik i Bærum SV.

– Vi ber kommunen straks sørge for at ulovlige oppsatte gjerder og skilt blir fjernet, skriver Stine Høivik i Bærum SV.

Foto: MALENE NILSSEN

Stadig mer av våre friluftsarealer er utilgjengelig for de mange som bor i kommunen vår. Nye rapporter viser at dispensasjoner i byggesaker, og ulovlige oppsatte stengsler holder folk unna viktige rekreasjonsområder.

Når vi nå enda en sommer skal feriere nært, er våre små kyststier og tilgjengelighet til gode tur- og badeområder viktig. Vi må fortsatt passe på å holde avstand, da kan vi ikke ligge som en sardin i en King Oscar-boks på Kadettangen eller Veritasstranden. 

Vi må kunne benytte hele strandsonen. Kommunen må gjøre det den kan for å gjøre vår vakre kyststi tilgjengelig for alle så fort som mulig.

Bærum SV støtter Rødt i ønsket om en tilgjengelig kyststi langs hele kysten, og håper også de andre partiene ser behovet for at alle i kommunen kan benytte seg av fri ferdsel i vår utmark.

Det kan ikke være slik at private, oppsatte gjerder og skilt holder folk unna områder de har rett til å bruke. Folk stoler på hverandre og tror at når et område er gjerdet inn, eller en møter en port hvor det står privat, så har en ikke tilgang til området. Slik kan ikke grunneiere ta seg til rette.

Det er bra at kommunen nå ikke gir like mange dispensasjoner til å bygge i strandsonen som tidligere. Problemet er likevel at mange grunneiere satser på tilgivelse i stedet for tillatelse. 

Vi ber kommunen straks sørge for at ulovlige oppsatte gjerder og skilt blir fjernet. Et eksempel på dette er området mellom Høvikstranda og Sarbuvollen, her må allemannsretten igjen få råde.

Allemannsretten gir oss muligheten til å utøve friluftsliv som er helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig. Den må bevares og fremmes. Vi har sett dette året at uten muligheter for turer i utmark og langs sjøen hadde våre liv vært betraktelig fattigere.

Når nærmiljøet er eneste mulige området for å få luftet seg, sier det seg selv at dette må være tilgjengelig. Det er det enkleste folkehelsetiltaket vi som kommune kan legge til rette for. 

Uten alle våre turer langs vassdragene i kommunen, opp på toppene og til kystlinjen hadde i alle fall jeg og min familie vært betraktelig mindre fungerende i hverdagen. Jeg har møtt mange i Bærum på mine hverdagsturer i nærområdet. Muligheten for luft og rekreasjon er viktig.

I tillegg må kommunen komme i gang med arbeidet med å etablere kyststien som en tilgjengelig ferdselsåre for alle, også for de med funksjonsnedsettinger. Arbeidet med å etablere og merke gode og trygge kyststier for dem som ikke kan løpe over røtter og svaberg, er en del av en god kommunepolitikk. 

Vi håper kommunen kan sette i gang med utbedring av nødvendige stier til glede for alle.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.