Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Allehelgensdagen: Lys over grav

Fra en tidligere allehelgensdag ved Asker kirke.

Fra en tidligere allehelgensdag ved Asker kirke.

Denne helgen vil du kunne se mange levende lys og lykter ute på kirkegårdene. På allehelgensdagen har nemlig mange av oss gjort det til en fast tradisjon å dra til gravplassen, tenne lys og minnes våre døde. 

Akkurat i år vil nok mange oppleve det spesielt meningsfullt. For smitteverntiltakene har ført til at svært mange ikke har hatt anledning til å være til stede på gravferdene til slektninger, naboer og venner.

Som biskop i Oslo vil jeg gjerne oppmuntre til å ta i bruk denne søndagen for å minnes våre døde. 

Det kan gjøres helt enkelt, ta med lys og kanskje en krans som tåler kulde, stå i stillhet rundt gravplassen sammen, eller les et dikt eller syng en salme eller en godnattsang dere husker fra barndommen. 

Ta dere god tid. Og legg også merke til at kirkegården etter hvert blir et hav av levende lys. Sorg kan være ensomt, særlig i et år som dette. Men lysene kan være et synlig tegn på at vi ikke er alene i sorgen. 

Synet av blafrende minnelys kan derfor også gi glimt av et større fellesskap av sørgende, kanskje også gi håp om lysere tider da vi igjen kan ta avskjed uten adgangsbegrensninger og nødvendige smittevernstiltak.

Av ulike årsaker vil mange ikke ha anledning til å komme til gravplassene. Kanskje kan dere som kommer, også tenne et lys på vegne av dem, ta et bilde av gravstedet og også bruke telefonen til å høre hvordan det går? 

Mange kirker og kapell som ligger ved kirkegårder, vil i samarbeid med gravferdsetaten være åpne for lystenning, stillhet, musikk og mulighet for samtale denne søndagen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.