Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Alle vil det beste på Fornebu

HØYHUS: - Forslaget, slik det foreligger fra Aker, skaper ikke en vinn-vinn situasjon. "World Ocean Headquarters" gjør det. "Det store blå" gjør det ikke, skriver arkitekt Bjørn Cappelen.

FP eiendoms direktør Storækre redegjør i Budstikka for hva han vil med Fornebu.

Det samsvarer godt med hva kommunen og alle de andre områdeutviklere vil. I tillegg vil han bygge en skyskraper!

Les også: Mener at havsenter og skyskraper på Fornebu henger sammen: – Vi har ingen plan B

Les også: Røkke-tårnet vokste fra over 200 til 250 meter i løpet av kvelden

Les også: Folket splittet om Røkke-tårnet: 1 av 3 er for – annenhver vender tommelen ned

Det gjennomgående for områdeutviklere i Fornebus næringsområder er at de vil nyskaping og innovasjon. Så også med Storækre og FP eiendom.

Det samme gjelder IT-Fornebu, Fornebuporten, tidligere Statoil og Telenor. Alle har de innbygget et sterkt element av utvikling og innovasjon i sin eiendomsvirksomhet.

Og dermed også vært pådrivere for utviklingen av Fornebu. Telenor med sin etablering på Fornebu i 2002 ble selve lokomotivet i utviklingen.

Telenor-anlegget og Fornebuporten har en ytre organisering med sine torg som i større grad inviterer andre og dermed kan sies å ha en sterkere bymessig karakter.

Med det bidrar de til kvaliteter unge mennesker etterspør. Ut fra disse torgene og gateløpene på Fornebu ligger det an til å skape den «Byen» slik politikere og planleggere i Bærum ser for seg.

Det hevdes at skyskraperen på 64 etasjer er det avgjørende element for å lykkes. Det er ikke fra Storækre vist noen dokumentasjon på dette.

En skyskraper, eller for så vidt et høyhus, tilfører ikke byen noe mer liv enn bygninger innenfor begrensningen på syv etasjer.

Snarere tvert imot. Høye bygninger er innadvendte, flerfunksjonelle, har gjerne én inngang og er seg selv nok.

Det skaper derfor lite trafikk og liv til byen. Flere lave bygninger med egne innganger bidrar til at det er flere hjørner å møtes på og flere mennesker å se i gatene.

Storækre og Jensen hevder at de unge er for eller nøytrale til høyhuset. Signaler jeg har fanget opp fra ungdomsrådet i kommunen, er at rådet, som alle andre, er for Verdenshavets hovedkvarter (WOH), men skeptisk til skyskraperen.

Det er naturlig da bare hva bygget er, og ikke hva det gjør med mennesker og omgivelser, er kommunisert.

Å redde havet burde være en selvfølge. All ære til Aker for initiativet.

Men det trengs en bygning som er ærbødig overfor landskapet, menneskelig i størrelse og bærekraftig i sin konstruksjon, i sin utførelse og i sitt bruk.

Den neste bygningen skal alltid være den mest bærekraftige. Det er et minstemål under klimatrusselen.

Samfunnsplanlegging er i Norge det offentliges ansvar. Beslutningsmyndighet ligger hos folkevalgte. Alle innbyggere har lik forslagsrett.

Derfor har Bærum kommune lagt opp til en prosess som sikrer kvalitet i planleggingen og relevant medvirkning fra høy og lav.

KRITISK: Arkitekt Bjørn Cappelen.

I en slik prosess vil det være forskjell på forslagsstilleres evne og mulighet å fremme sine ønsker og behov, også ut fra grad av egeninteresse.

Slik vil det være stor forskjell mellom forslagsstilleres mulighet for gjennomslag. Det er det aksept for.

Det forventes imidlertid at alle bidrar med den forutsetningen om at forslag er til felles beste, og at politikere prioriterer fellesskap fremfor egeninteresser om det kommer til konflikt.

Våre politikere er kloke og vil kunne skille mellom hva som i så fall er en vinn-vinn-situasjon mellom interessene og hva som ikke er det.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Forslaget, slik det foreligger fra Aker, skaper ikke en vinn-vinn-situasjon. «World Ocean Headquarters» gjør det. «Det store blå» gjør det ikke.

Les innleggene i Fornebu-debatten

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler