Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Alle skal med

FORSVARES: – De som kritiserer russen, bør gå litt i seg selv, skriver innsenderen.

Det menes mye om russen i Asker og Bærum.

Noe av kritikken som blir formidlet er sikkert berettiget, men synspunkter som at «Russebussene er vår tids mobber», publisert i Budstikka 28. april, er totalt useriøst, og den anonyme forfatteren strør om seg med karakteristikker som ikke henger på greip.

Les også: Politiet: – De som ringer om russestøy er fortvilte

Les også: Russen - elsket og hatet

Les også: Til russens foreldre

Les også: – Russetiden skal være morsom, men nå har det gått for langt

3. mai er Janne Stømner, leder for forebygging i Oslo politidistrikt, intervjuet i Budstikka, og hun mener at feiringen var med moderat før og at nå har det «gått for langt».

Dette er en klassisk argumentasjon fra foreldregenerasjonen hvor alt var så mye bedre før, selv om Ungdatas analyser viser et betydelig fall i bruk av alkohol 2011–2016 blant ungdomsskoleelever og at alkoholkonsumet blant voksne samtidig har steget betydelig de siste årene.

Det som imidlertid virket å skape størst debatt og de kraftigste utfallene mot russen, er utvelgelsen til russebussene, og at alle som vil ikke får bli med å «rulle».

Dette er selvfølgelig beklagelig, og ingen god situasjon for dem det gjelder.

Nå er det nok sånn at rent praktisk så er det ikke plass til flere enn 20–25 personer (avhengig av buss-størrelse) i hver russebuss, og derfor er det ikke mulig å ta med alle.

Det er vel også slik at de fleste ønsker å ha med seg sine beste venner under russefeiringen, og de som da er mer perifere i vennegjengen er det rett og slett ikke plass til.

Dette er selvfølgelig beklagelig, men en realitet.

Audition og tøffe opptakskrav til russebussene er sikkert også tilfelle, men det er ikke slik jeg kjenner igjen utvelgelsen (har hatt tre barn som har vært på buss).

Det er rett og slett venner som finner sammen og lager et konsept.

I dagens Asker og Bærum tror ikke jeg det er russebussene som er ledende på audition, utvelgelse og ekskludering.

Her har skole, idrett og samfunnet generelt sett vært i førersetet i lang tid.

På de enkelte videregående skolene er karaktersnittet høyt for å komme inn fra ungdomsskolen, og det er nok mange barn som har vært skuffet når de ikke kommer inn på den skolen de ønsker.

På Asker Fotballs opptak, når guttene slutter i 7. klasse, må de på én måneds audition for å konkurrere om å komme med på treningsgruppe 1.

I Asker turngruppe måtte min datter på intervju med lederen da hun var ni år for å finne ut om hun var motivert nok for videre satsing.

Når elevene uteksamineres fra videregående skole og ønsker å komme inn på Politihøyskolen, så er ett av opptakskravene fysiske tester. Du kan være motivert, skikket og ha gode nok karakterer, men klar du ikke kravene i «hang-ups», så kommer du dessverre ikke med.

Det er sikkert gode argumenter for disse utvelgelsene, men her er det ingen som argumenterer om ekskludering eller med at alle må med.

Dette er allment akseptert, men når russen gjør det samme, er det uakseptabelt.

Vi ønsker vinnere i idrett og sønner og døtre som kommer inn på de skolene de ønsker. At det er noen som ikke får bli med, er det svært få som reflekterer over.

De som kritiserer russen, bør derfor gå litt i seg selv. Trekk pusten, reflekter over egen ungdomstid, se på dere selv og deres egen adferd og hvilke valg dere selv gjør.

Ofte er det smart å ikke skyte fra hofta, men bygge sin argumentasjon på hvordan samfunnet rundt oss virkelig fungerer.

I august skal mange som er russ i år, avtjene førstegangstjenesten. De skal bruke et år av sitt liv på å lære å forsvare Norge.

Det har de godt av, sier mange, også de som lurte seg unna dette for noen år siden.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Dagens russ er grei å ha når de skal stå i frontlinjen for resten av nasjonen og lære å drepe fienden, men når de feirer at de snart er ferdig med 13 års skolegang, er de en pest og en plage.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.