Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Alle må skjerpe seg i Viken fylkesting

Fylkesordfører og gårsdagens møteleder i Vikens fylkesting Roger Ryberg (Ap, i midten) sammen med fylkesrådsleder Tonje Brenna og fylkesråd Halvard Ingebrigtsen. Bildet er fra et møte i fylkestinget høsten 2019.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Dette er Budstikkas lederartikkel 18.09.20.

Fylkesting-møtene i Viken er ikke forsvarlige i gjennomføring. 12 timer lange møter må ta slutt. Nå.

Rett skal være rett: Gårsdagens møte i Vikens fylkesting varte fra 10.00 til 21.52. Det er 11 timer og 52 minutter. For at politisk styring, diskusjon og vedtak skal bli forsvarlig på vegne av mer enn 1,2 millioner innbyggere, må alle parter skjerpe seg.

Posisjonen må for eksempel vurdere saksordfører-ordningens hensiktsmessighet, også på saker som bør ta 30 sekunder å banke. Møteleder må bli langt mer stringent og profesjonell i ledelsen av Norges største ting, med store saker som griper inn i manges liv. Det må skapes rom i fylkesting også for gode kompromisser som kan skapes der og da, dersom møtene ledes riktig og det brukes tid på det som er viktigst. Slikt fordrer selvsagt at posisjonen virkelig etterstreber enighet og kompromiss i saker, når mulig.

Og like viktig: Alle representanter må forstå at når tinget er nær doblet fra tidligere Akershus til 87 representanter, så må hver enkelt politiker ta innover seg det nye formatet. I betydningen at man ikke kan ha ikke-eksisterende terskel for å ta ordet. Det er ikke rom i en slik konstruksjon for at alle representanter skal tegne seg på replikklisten hver gang man hører noe sagt som man er uenig i. For mange ser ut til å være impulsdrevet, går i gamle mønstre fra mindre forum – eller har ingen gjennomtenkt strategi for å velge sine politiske kamper med kløkt.

Ingen kan lenger skylde på hverken korona, Teams-verktøyet eller på at Viken er så ferskt.

Dersom det ikke utvises forståelse og større gjennomføringsevne fra politisk ledelse i Viken, møteledelsen og Vikens representanter, vil to ting skje: Vi som bor her, mister både respekt og interesse. Det er ikke bra. Bryning av meninger og kompromissjakt i politikk er viktig på de prinsipielle saker. Det andre er at det vil bli vanskelig å rekruttere eksempelvis unge voksne med foreldreansvar til politisk innsats for fylket: Hvem kan sitte i 12 timer lange møter og rotete budsjettprosesser der man bruker timer på å diskutere hvordan det skal voteres?

Ingen kan lenger skylde på hverken korona, Teams-verktøyet eller på at Viken er så ferskt. Tre møtekulturer fra tidligere Buskerud, Østfold og Akershus har kollidert kraftig, det er så. Men nå må barnesykdommene være over, og alle må gå i seg selv. At sakslistene blir lange når fylket dekker «halve Norge», er selvsagt et faktum, men ikke hovedproblemet, denne gang.

Det er summen av mange små ting som går galt når man observerer gjennomføringen, først med lokalavisens morgenvakt, så kveldsvakt og inn i nattevakt. Vi sier ikke at det er lett å lede – eller delta som representant – i en konstruksjon som Viken. Vi var mange som advarte. Tinget må finne en mer moderne dynamikk. Det blir dårligere diskusjoner av de viktige sakene og færre positive resultat når det kommer til praktisk, politisk håndverk og mulig enighet, slik situasjonen er. 

Vi forutsetter nå at alle parter i Viken går i seg selv, og evner styre oss bedre fra neste møte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.