Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Alle har en psykisk helse

– Pasient- og brukerombudet i Buskerud har stand på Blakstad sykehus 10. oktober for å være synlige og tilgjengelige for pasienter med psykiske helseutfordringer og deres pårørende, skriver Anne-Lene E. Arnesen.

FOTO: PRIVAT

Verdensdagen for psykisk helse markeres hvert år over hele verden 10. oktober. Det er arrangementer flere steder i Norge, og Pasient- og brukerombudet i Buskerud har stand på Blakstad sykehus denne dagen for å være synlige og tilgjengelige for pasienter med psykiske helseutfordringer og deres pårørende.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet. Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til at:

Det blir lettere å dele tanker med andre og gi og få støtte.

Nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø blir mer inkluderende.

Det blir mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer.

Aldri har vi snakket mer om psykiske lidelser enn vi gjør i dag. Psykiske lidelser er overalt i populærkultur og ikke minst i sosiale medier. Det kan se ut som om samfunnet knytter mindre skam til psykiske lidelser enn før, men opplever den som står midt i dette at sykdommen er mindre skambelagt?

Pasient- og brukerombudene i Norge får lite henvendelser fra pasienter med psykiske helseutfordringer som ikke får helse- og omsorgstjenester sammenlignet med andre pasientgrupper. Representanter fra brukerorganisasjonene har følgende forklaring: «Mange skammer seg så mye over sykdommen sin at de ikke engang tør å ringe en hjelpeinstans som pasient- og brukerombudene er».

De få som tar kontakt med oss, gir en beskrivelse av at det kan være vanskelig å forstå hvilken hjelp de kan be om, og hvor de i tilfelle skal henvende seg. Mange har opplevd mye skuffelse og avvisning tidligere, og er redde for å bli møtt på samme måte når de på nytt må be om hjelp. 

Noen sier de er redde for å fortelle at de fortsatt er syke selv om de har fått mye behandling og hjelp. De føler de har brukt opp sine muligheter. Mange forstår ikke avslagene som gis når de ber om hjelp, og svært få har fått informasjon om hvilke rettigheter de har som pasienter og brukere. Vi ser også mange pårørende som er redde og slitne fordi de daglig står i krevende situasjoner, tett på et familiemedlem med psykiske helseutfordringer.

Ikke alle pasienter blir friske, heller ikke de med psykiske lidelser, men det offentlige har plikt til å hjelpe alle slik at de kan leve sitt liv på best mulig måte i tråd med egne ønsker og behov. Det må samarbeides på tvers, det må være sømløse overganger og kriseplaner dersom pasienten blir sykere. Pasient- og brukerombudene forventer aktiv og reell brukermedvirkning og samhandling mellom dem som skal gi behandling i helsetjenesten. De må snakke sammen og finne ut i fellesskap hvordan den enkelte kan hjelpes; «dette er ikke mitt bord» er en fallitterklæring overfor alle som sliter med psykiske plager.

Jeg håper markeringen av verdensdagen fører til at det oppleves litt lettere å være åpen om sin sykdom, at det blir litt lettere å be om hjelp, litt lettere å fortelle hva som er viktig for den enkelte i sin situasjon, og mye lettere å ta kontakt med Pasient- og brukerombudet. De som kontakter oss kan være anonyme, vi har taushetsplikt, og all hjelp fra vårt kontor er gratis. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.