Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Alle bør følge hjelpeplikten

PÅ VEIEN: - Det er hverken logisk eller moralsk riktig å forby folk å hjelpe dyr, og empatiske handlinger bør oppmuntres fremfor å problematiseres, skriver innsenderen. Her en elg i bebyggelsen i Lommedalen.
PÅ VEIEN: - Det er hverken logisk eller moralsk riktig å forby folk å hjelpe dyr, og empatiske handlinger bør oppmuntres fremfor å problematiseres, skriver innsenderen. Her en elg i bebyggelsen i Lommedalen.

Mange steder sliter dyrene med store snømengder, kulde og matmangel.

Mattilsynets fôringsforbud for hjortedyr har ført til omfattende dyretragedier, der dyr sulter i hjel eller blir funnet så avmagret at de må avlives, og det meldes om stor økning i antall påkjørsler når fôringen som skulle trekke dyrene bort fra veier og jernbaner, opphører.

Les også: Elg skutt i boligområde

Les også: Vil felle trær for å holde elgen unna

I januar ble det registrert 680 flere viltpåkjørsler i landet enn samme måned i fjor.

Mattilsynets frykt for skrantesyke har gått for langt. Det er ingen logikk i å forby fôring for å unngå samling av hjortedyr – de samler seg uansett i flokker om vinteren.

Det legges ut saltsteiner til et par millioner sauer, og disse utgjør nok en langt større smittefare enn noen brød og epler til sultne rådyr i hagen.

Mattilsynet gjør det vondt verre for dyrene. Ved å la dem bli svekket av sult blir de også mindre motstandsdyktige mot sykdommer.

Det eneste fôringsforbudet fører til er større lidelser, flere dyr som omkommer av sult og flere påkjørsler, med fare også for personskader.

Det er ikke nok å tilby dispensasjon til kortvarig nødfôring – den snørike vinteren bør føre til at fôringsforbudet oppheves.

Det er ikke faglig grunnlag for å utsette dyr for slike lidelser. Den smittsomme varianten av skrantesyke er ikke funnet utenfor Nordfjella, til tross for iherdig leting. I Nordfjella, der utmattede reinsdyr nå systematisk jages og skytes fra helikopter, er over 99 prosent av dyrene friske.

Det er hverken logisk eller moralsk riktig å forby folk å hjelpe dyr, og empatiske handlinger bør oppmuntres fremfor å problematiseres.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Hjelpeplikten i dyrevelferdsloven pålegger oss alle å hjelpe dyr i nød. Denne hjelpeplikten bør også Mattilsynet følge.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.