Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Akutthjelpen til småbarnsfamilier

– Akutthjelpen for småbarnsfamilier er forebygging – og noe å være stolt av, ikke å avvikle, skriver Beate Louise Lien.

FOTO: PRIVAT

Akutthjelpen for småbarnsfamilier er min hjertesak. Så det er trist å lese at Bærum kommune, som ved budsjettet i 2015, nå forsøker å avvikle tjenesten. 

Denne tjenesten har satt seg som et minne om hjelp og støtte under to svært vanskelige perioder i livet vårt: 

Først da vi fikk et multihandikappet barn. Og da jeg fikk brystkreft

Det trenger ikke være like dramatisk, men skade og sykdom eksisterer. Folk trenger rett og slett hjelp en periode! 

Igjen er det de minste og sårbare som skal ta kuttene. Lavterskeltilbudet for de minste barna. Et tilbud som tilbyr avlastning fra to til fem ganger i uka, halve dager, i noen uker eller noen måneder. Hvor en helsefagarbeider kommer hjem til deg og avlaster deg som forelder. 

Bærum bør være stolt av denne ordningen med 3,2 årsverk og kun 2 millioner kroner i kostnad.

Argumentene for at det er forsvarlig å avvikle akutthjelpen, er dessverre ikke reelle. Og med tanke på at jeg har mottatt alle sammen, vet jeg hva jeg snakker om.

  • Tjenesten er ikke lovpålagt: Fra utspill i media ser man at flere og flere kommuner tilbyr sine innbyggere et lignende tilbud. Den viktigste tiden for et barns utvikling er de første leveårene. Å la være å hjelpe en nybakt mor med fødselsdepresjon kan gi større menneskelig og økonomisk kostnad senere. Å få hjelp når en trenger hjelp er så utrolig viktig.
  • Målgruppen er 0–12 år: Akutthjelpen har sin tjeneste på dagtid, slik at når barna har begynt i barnehage og skole, er ikke behovet like stort. Småbarn og deres foreldre er derfor de som mottar tjenesten.
  •  Det har vært mindre behov for akutthjelpen: Jeg tror heller at folk i kommunen ikke vet om denne tjenesten, hvor du får henvisning fra helsesøster. Hjelpen kommer noen dager etter. Ikke noe vedtak og ingen papirmølle. Det er i hvert fall et økende nasjonalt behov for hjelp til psykiske vansker etter fødsel. Og spesielt nå, under covid-19. At det er annerledes i Bærum tviler jeg sterkt på. 
  • 85 prosent var familier med to forsørgere: Akutthjelp for småbarnsfamilier er ikke kun for enslige forsørgere. Jeg vet av egen erfaring hvor viktig det var å motta hjelp fra akutthjelpen. Det er ikke alle arbeidsgivere som lett gir den andre forelderen fri, og sykmelding er ikke en mulighet. Det at det kommer andre inn i familien, enn den andre slitne forelderen, kan gjøre så godt.
  • Familier kan søke praktisk bistand: Praktisk bistand er hjemmehjelp. Praktisk bistand er også en tjeneste under Tildelingskontoret. Det er et høyterskeltilbud. Det er strenge kriterier for å få hjemmehjelp, og ingen småbarnsforeldre får dette. 
  • Noen foreldre kan få hjelp fra Home-Start: Akutthjelpen er to til fem ganger i uka, avlastning fra helsefagarbeidere. Home-Start er en dag i uka, basert på frivillighet. Home-Start kan komme inn, når akutthjelpen er ferdig. 
  • Familiene kan få veiledning av helsesykepleier og oppfølging av psykisk helseteam: Ja, dette er viktige tjenester, og noe som må gå parallelt, tenker jeg.

Akutthjelpen for småbarnsfamilier er forebygging – og noe å være stolt av, ikke å avvikle.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.