Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Å lukke øynene øker skillene mellom folk

Ole Jacob Johansen (Frp) hevder at ungdomskriminelle med innvandrerbakgrunn øker skillene blant folk.

FOTO: KARL BRAANAAS

Få politikkområder er så spekket med tomme floskler og tilslørende retorikk som innvandringsfeltet. Jeg vil fortsette å beskrive virkeligheten og utfordringene på en ærlig måte, så får heller noen mene at jeg kommer med uttalelser som øker skillene mellom folk.

Få vil benekte at innvandring fra ikke-vestlige land fører til større økonomiske forskjeller og økende barnefattigdom i Norge. Det bør heller ikke være kontroversielt å vise til statistikk som viser at innvandrere er kraftig overrepresentert i kriminalitetsstatistikken (SSB). Hvis vi bruker de ukorrigerte tallene, som sier noe om de direkte konsekvensene, siktes for eksempel afghanere og somaliere nesten fem ganger så ofte for vold og mishandling som nordmenn. Korrigert for alder og kjønn er overrepresentasjonen nesten tregangeren. Innvandrere flest er ikke kriminelle, men når innvandrerbefolkningen er overrepresentert i nesten alle krim-kategorier, så er det et problem vi må våge å snakke om.

Alle de tre guttene som sto bak knivangrepet på Borgen har utenlandsk bakgrunn. De er bosatt på Borgen. Den yngste utpekes som lederskikkelse i et kriminelt ungdomsmiljø. Eller en gjeng, om man vil være mer direkte. Fire norsk-somaliske tenåringer er dømt etter knivranet på toget fra Heggedal i fjor. Den yngste er nå straffedømt for tredje gang på ett år. Dette er bare to eksempler. 

Mange unge går bevæpnet med kniv på Borgen og i området rundt Asker sentrum. Hvorfor er landbakgrunn relevant? Fordi politikk formes av konkrete erfaringer. Derfor må vi vite. Og dette er ikke rakettforskning: Jo flere mennesker fra den tredje verden som bosetter seg i et område, jo større endring av demografien, jo større risiko er det for at området vil preges av det på en negativ måte. Det er ikke gitt at alle legger vekk uvaner som klankultur, krigerkultur, våpenbruk og kvinneundertrykkelse. Dette bør naturligvis ha betydning for hvilken bosettingspolitikk som føres. Er det utfordringer med integreringen, er løsningen helt sikkert ikke å ta imot enda flere for bosetting. Men det politiske flertallet stikker hodet i sanden.

Jeg vil hevde at ungdomskriminelle med innvandrerbakgrunn øker skillene blant folk. Stor innvandring og bosetting av fremmedkulturelle øker skillene blant folk. Dårlig integrering øker skillene blant folk. At jeg tillater meg å påpeke dette, er det aller minste problemet her. Å lukke øynene for virkeligheten og late som om det ikke finnes utfordringer knyttet til innvandring, integrering og grov vold, øker skillene mellom folk og er et svik mot de som rammes av volden. Dette har vært prøvd ikke så langt unna, nærmere bestemt i Sverige. Med begrenset suksess. For å si det svært mildt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.