Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Å gi et tilbud til alle

FOR ALLE: – Alle har noe å bidra med på et lag, om det er fotball-smartness som en av mine medtrenere er svært opptatt av, å være humørspreder eller å være en svært god taktiker på banen, skriver innsenderen. Her gutter 2000 hos Øvrevoll Hosle, som i 2017 var Norges største klubb med 131 lag i seriesystemet og cuper.

Idrett. Trenger alle å bli landslagsspillere?

Hvem er det som blir toppidrettsutøver? Jeg vil si som en klok kar sa til meg en gang: «Ingen blir toppidrettsutøvere, men så er det noen som blir det likevel», og det er kanskje noe å ha i bakhodet.

Les også: Bruker mental trener for å bevare bredden

Les også: Derfor er ØHIL Norges største fotballklubb

Hvorfor skal det være sånn at jeg som ikke satser, ikke skal få et like godt tilbud?

Det er kanskje en av de tingene jeg tror mange som kommer opp i ungdomsfotballen tenker, at er det sånn at vi, fordi vi ikke ønsker å trene tre-fire ganger i uken, skal bli satt til side og få beskjed om at vi bare skal holde på for oss selv når den ansvarlige treneren for laget ikke er til stede?

Selvfølgelig settes dette litt på spissen. Men det å se bredden i fotballen som jeg tilhører, er å sørge for at alle har et tilbud som sørger for at de kan fortsette med fotball videre i ungdomstiden uten at drømmen må være å nå toppserien eller eliteserien.

I snart fem år har jeg som trener møtt på mange utfordringer, både når det gjelder det å ha plass og tilbud til alle og å se alle på en trening.

Jeg har gjort feil før og vil gjøre feil igjen i prioriteringer på feltet, i laguttaket og sikkert mye mer.

Men den ene verdien er at alle er like viktige uansett om du er den beste på laget, i midtsjiktet eller en av dem som bare bruker fotballen for trening.

Dette fordi alle har noe å bidra med på et lag, om det er fotball-smartness som en av mine medtrenere er svært opptatt av, å være humørspreder eller å være en svært god taktiker på banen.

Spilleglede er nøkkelen for at vi skal kunne holde på spillerne utover i ungdomstiden.

Gutter 2000, eller menn junior 3, hos Øvrevoll Hosle er ett av de lagene jeg føler vi har lyktes mest med, og mye av æren går til foreldretrenere som har trent disse gutta i mange år.

Da jeg startet i desember 2016, var gutta 25 stykker i troppen. Dette var bare gutter som ville spille for å ha det gøy med hverandre, og alle spillerne på dette laget er like viktige.

Per dags dato er vi 35–40 spillere, altså en stor økning. Det er fordi guttene sammen har laget et prestasjonsmiljø ved å ha det gøy og pushe hverandre. Uten at det betyr at målsettingen er å vinne serien eller vinne Obos cup.

Jeg tror at det å ha plass til alle og sørge for at alle føler at de hører til gjør at vi klarer å holde på dem lenger, noe som også blir bekreftet av at disse guttene dro sammen med meg og to lagledere ned til Dana cup for å spille fotball og ha en opplevelse.

Beskjeden der nede var å holde sammen og passe på hverandre, noe de besto med glans.

De kom seg til semifinalen i gutter 17 i Obos cup i 2017, noe som var basert på spilleglede – et ord som betyr så mye i fotballen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg ønsker å gi en klapp på skulderen til alle foreldre som faktisk tar seg tid til å stille opp for Fotball-Norge, og alle ildsjelene som står på dag og natt for at spillerne skal bli ett år til. Uten dere hadde vi aldri klart å gi de tilbudene vi gir.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler