Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

600 boliger i året er nok

Høyre og Aps vekstmål på 1,5 prosent og opp mot 1.500 boliger i året er langt over det vi mener er klokt. Venstre mener at 600 er tilstrekkelig, skriver førstekandidat Eirik T. Bøe.

Foto: Privat

Venstre synes det er beklagelig at Høyre ikke har søkt flertall nærmere sentrum i arealpolitikken i Bærum. Venstre tviler ikke å at Høyre kan styre, men ikke uten hjelp av Arbeiderpartiet (Ap) og MDG i arealpolitikken. Høyre har søkt støtte hos Ap for å gjennomføre en relativt hardhendt og vekstorientert utbyggingspolitikk.

Ferskeste eksempel er behandlingen av Nadderud stadion i formannskapet 27. august. Her ble naturverdier satt til side for kortsiktige behov og kommersielle hensyn.

Venstre deler Høyres oppfatning om at det er klokt med vekst i Bærum, men Høyre og Aps vekstmål på 1,5 prosent og opp mot 1.500 boliger i året er langt over det vi mener er klokt. Venstre mener at 600 er tilstrekkelig. Da ville det vært nok med 9.000 boliger på Fornebu og en mindre hardhendt utbygging av Sandvika, uten skyskrapere og trange mørke gater.

Vi forstår at områdeplan oppfattes som utbyggingsplaner. Det er ikke tilfelle, områdeplaner kan gi tydelige signaler om hvor det ikke skal utbygges, eller peke på mindre justeringer av for eksempel stasjonsområdene. Det er nettopp derfor Venstre mener at områdeplaner kan gi  de mindre knutepunktene den forutsigbarheten det er behov for, blant annet ved Eiksmarka, Haslum, Gjettum og Jar.

Områdeplaner er også gode verktøy for forutsigbarhet i villaområdene. Vi kan ha hensynssoner for bevaring, pålegg om høyder, saltak, strengere restriksjoner på å grave ut, flytte masser etc. I Oslo bruker de begrepet småhusplan. Venstre mener det vil være et viktig grep for å gi folk forutsigbarhet og opprettholde karakter og arkitektur i mange av de helhetlige og flotte småhusområdene i Bærum. Dette er et styringsverktøy, men vil også engasjere innbyggerne i eget nærmiljø. Det er lurt.

Venstre vil at vi bruker arkitektkonkurranser. Det er en god måte å få belyst planenes utfordringer og mulighetene til et område. Innbyggerne kan involveres direkte og resultatene kan gi oss bedre arkitektur.

Venstre vil gjerne samarbeid om arealpolitikken i Bærum, men ønsker at kulturminner, natur, klima og de grønne nærmiljøene tas vare på og prioriteres foran andre hensyn når vi planlegger. Vi må ta forpliktelsen overfor kommende generasjoner mer alvorlig. En stemme til Venstres arealpolitikk er en stemme til sunn vekst, lyttende planprosesser og mer bruk av områdeplaner som verktøy for å skape gode forutsigbare nærmiljøer - men også spennende nye bymiljøer i Sandvika og på Fornebu, slik det jobbes med områdeplaner i dag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.