Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

1. mai i koronaens tid!

Det blir en annerledes 1. mai for Bærum Arbeiderpartis stortingsrepresentant Åsmund Aukrust.

Det blir en annerledes 1. mai for Bærum Arbeiderpartis stortingsrepresentant Åsmund Aukrust.

FOTO: KNUT BJERKE

For første gang siden krigen blir det ingen tradisjonelle 1. mai markeringer. Det i en tid hvor 1. mais verdier trengs mer enn noen gang. For vi lever i en tid hvor mange mennesker er redd for seg selv eller noen de glad i, både for at smitte og sykdom, og for arbeidsplassen sin. Derfor er slagordet for året for 1 mai viktigere enn på lenge; trygghet for helse og arbeid!

1. mai er en markering av fellesskap. At vi står sterkere sammen. Det har vært hovedbudskapet fra arbeiderbevegelsen siden 1 mai ble markert for første gang i 1890. Den siste måneden har vi virkelig sett hvor viktig fellesskapet er. Det er bare fellesskapet som kan stoppe sykdommen, det spiller liten rolle hva hver og en gjør om ikke alle gjør det samme. Det har det fineste denne våren og se hvordan alle har stilt opp for samfunnet, gjort sin del, som har gjort at vi i fellesskap så langt har klart å stoppe smitten.

Nå trengs det samme fellesskapet for å unngå at forskjellene mellom oss øker. For krisa rammer oss alle, men det rammer ikke likt. Det er som alltid det med dårlig helse og dårlig økonomi som rammes hardest. Eldre og folk med andre sykdommer er mest utsatt hvis man blir smittet, de med dårlig råd er både mest utsatt for å miste jobben, og for tøffest konsekvenser ved å bli arbeidsledig. Vi kan ikke tillate at denne krisa øker forskjellene mellom folk. Norge skal være et land med små forskjeller, men det er ikke en naturgitt at det skal være sånn. Under dagens regjering har sett at forskjellene øker. Vi har sett en økning både i antall millionærer og i antall fattige barn. Når vi skal bygge opp landet igjen når epidemien har lagt seg vil det for Arbeiderpartiets side være det viktigste at vi har en politikk som sørger for at forskjellene mellom folk ikke øker.

Vi har lært mye om samfunnet den siste måneden. Kanskje det viktigste er at vi virkelig har lært hvor avhengig vi er av hverandres arbeid. I et samfunn trengs alle, og vi har alle sett samfunnsheltene som ikke kan ha hjemmekontor, men som har stått i førstelinja mot smitten. På arbeidernes dag takker vi alle helter som har stått på for å holde landet i gang. De som har kjørt frem varene til butikken, de som pleier de eldre, de som vasker på skolene som gjør at barna igjen kan komme og alle andre som har måtte jobbe mer enn før. De har fått applaus fra hele Norge, det er fortjent. Men viktigere enn det, de fortjener skikkelig arbeidsforhold. Dette er mange yrkesgrupper med lave lønninger og for mange står uten faste og hele stillinger. Så istedenfor bare å klappe, bør vi love de trygge hele jobber og en lønn å leve av, for aldri igjen vil noen snakke om folk som «bare står i butikk».

I år blir det ikke den tradisjonelle 1. mai-frokosten på Folkets Hus i Sandvika, eller 1. mai-tog gjennom Asker eller arrangementet på Sekkefabrikken i Slemmestad. Men det blir arrangementer fra morgen til kveld, gjennom sosiale medier. I år får vi en digital markering av 1. mai både her i Asker og Bærum – og nasjonalt. Det kan gjøre at enda flere får vært med, og at vi vil få tidenes største markering fra våre egne stuer. Bli med på en kraftfull markering av det 1. mai handler om; fellesskap, arbeid og solidaritet!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.