Skip to main content

Stjernedansere med nytt studio

Danserne Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby er på plass i det største studioet på Hamang.

Danserne Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby er på plass i det største studioet på Hamang.

Foto: KARL BRAANAAS

Nå er det slutt på nomadelivet for danserne Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby. De har flyttet kompaniet inn i nye lokaler i Sandvika. 

– Det er fantastisk å være her. Det er som å komme hjem, sier Guro Nagelhus Schia fra Rykkinn. 

Hun leder kompaniet Nagelhus Schia Productions (NSP), sammen med ektemann Vebjørn Sundby, som er medkunstnerisk leder. 

Nå er de på plass i «Studio NSP» på Hamang, som netto utgjør 600 kvadratmeter og tilhører Andenæs-gruppen. Det største studioet er på om lag 360 kvadratmeter med et dansegulv på 168 kvadratmeter, noe som tilsvarer hovedscenen i Bærum Kulturhus. 

Danserne Anna Einemo Frøysland og Benjamin Windborg i et av de to studioene.

Danserne Anna Einemo Frøysland og Benjamin Windborg i et av de to studioene.

Foto: KARL BRAANAAS

– Det store studioet gjør at vi kan jobbe på det nivået vi ønsker. Som koreograf har man behov for å jobbe nært med detaljer, men også kunne ha avstand for å se mønstre og strukturer, forklarer Schia og Sundby. 

– I studioene har vi lagt dansegulv i tre med svikt og dansematter oppå. Det gjør at vi dansere lettere unngår skader og slitasje på kroppen, sier Guro.

Hollywood-roller

På sikt håper kompaniet å ha nok lys- og lydutstyr til å jobbe med forestillinger i Studio NSP så tett opp imot premieren som mulig. Det gjør at prøveperioden på scenehusene kortes ned, noe som både er praktisk og økonomisk besparende.

Med beliggenhet i Sandvika, blir det også enklere å samarbeide med Bærum Kulturhus og kulturskolens Dansefot, som holder til i Kunnskapssenteret. 

– Før hadde vi en nomadetilværelse med prøver i Bærum, Drammen og Oslo. Møter foregikk rundt omkring på kafeer og hjemme hos oss. Nå sparer vi mye tid på reising og logistikk. Å ha en base her, gjør at vi får arbeidsro og kan jobbe mer effektivt, sier Vebjørn.

– Og så er det fint at musikkmiljøet med Tanken er rett i nærheten. Det er en god atmosfære for kunst og kultur her, du føler at det sitter i veggene. Det er også så deilig med naturen rett ved og elven som renner rett utenfor, sier Guro.

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby fra forestillingen «Pure» av Sidi Larbi Cherkaoui.

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby fra forestillingen «Pure» av Sidi Larbi Cherkaoui.

Det er takket være bevilgning fra Viken fylkeskommune, Bærum kommune og Sparebankstiftelsen DNB at Nagelhus Schia Productions har kunnet pusse opp og flytte inn i lokalene, der kompaniet også har kontorer og garderober. Tirsdag er det offisiell åpning med prominente gjester på plass. Kultursjef Berit Inger Øen gleder seg over at NSP har etablert seg i Sandvika. 

– Kompaniet har stor betydning for dansemiljøet i kommunen. Dette vil styrke bredden, men også kommunens talentsatsing, mener hun. 

Mer digitale

Koronapandemien har gitt kompaniet store utfordringer, men også tvunget dem til å tenke alternativt. Blant annet er klassetimer med elever i Viken og Dansefot blitt gjennomført digitalt.

– Det vanskeligste har vært uforutsigbarheten og ansvaret vi følte for danserne. Som kompani, har det vært vanskelig å planlegge, sier Schia. 

– Hvis en av våre ansatte blir smittet må vi alle i karantene i to uker – det betyr at vi mister så dyrebar prøvetid i et prosjekt at hele prosjektet må kanselleres. Det er utrolig sårbart, og vi må ta en dag av gangen.

Med publikum

3. juni skulle paret egentlig kommet hjem fra en nasjonal turné med forestillingen «Orbo Novo», som skulle ende i Grieghallen under Festspillene i Bergen. Slik ble det ikke.

Nå tar de opp igjen stykket som måtte stoppes i mars. Nye Triple Bill består av tre koreografier av Hege Haagenrud, australske Melanie Lane og Schia & Sundby. Etter planen skal denne vises for publikum i Bærum Kulturhus 4. september. 

– Nå er det utrolig befriende å kunne møtes igjen. Det er en lettelse for alle, selv om danserne fortsatt ikke kan komme i berøring med hverandre, det er selvfølgelig en utfordring.

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby kom hjem til Norge og satte opp forestilling i Bærum Kulturhus i 2015.

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby kom hjem til Norge og satte opp forestilling i Bærum Kulturhus i 2015.

FOTO: NINA ABRAHAMSEN
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.