Skip to main content

Krever full åpning: – Nok er nok

– Vi er klare for forestilling, sier leder av Dansesonen Tiril Andøl som her forbereder Askepott-forestilling med de yngste danserne på Montessori i Vollen.

– Vi er klare for forestilling, sier leder av Dansesonen Tiril Andøl som her forbereder Askepott-forestilling med de yngste danserne på Montessori i Vollen.

Foto: EVA GROVEN

Kulturfolket holder pusten før pressekonferansen tirsdag og mener det er på tide å åpne helt opp. Regjeringen lover lettelser, men fortsatt begrensninger.

Dansesjef Tiril Andøl i Dansesonen forbereder to forestillinger i Asker kulturhus 12. og 13. februar. Etter to år med avlysninger og skuffelser, er hun spent på hvor mange hun får slippe inn i salen og bak scenen.     

– Om det ikke åpnes helt, kjører vi doble forestillinger. Det klarer vi. Men nå er det på tide å åpne opp og la barn og unge få leve livene sine. 

Danmark opphever alle restriksjoner for kulturlivet fra 1. februar. Samme dag har regjeringen sin pressekonferanse om lettelser. Kulturhussjef Kai Gustavsen i Bærum har varslet om krise i bransjen og er spent på hva som kommer. 

– Myndighetene kan ikke åpne for alt annet og ikke kulturen. Da tror jeg det blir dårlig stemning i Kultur-Norge. 

– Uforståelig

– Det som skjedde ved den såkalte åpningen sist, var uforståelig. Da ble det åpnet for at 1.500 kunne være på innendørsarrangementer. Noe som i realiteten kun gjaldt Oslo Spektrum og lignende arenaer. For samtlige andre ble det status quo eller en nedgang, sier Gustavsen og utdyper. 

Han trekker frem grensen på 50 prosent av salens kapasitet, hvor alle saler med kapasitet under 400 fikk ha maksimalt 200 besøkende.

– For de med kapasitet over 400 ble det innført kohorter på 200, men da med egne toaletter for hver kohort. Og det er det jo ingen som har.

Dansesonen-elever øver til ballettforestillingen Askepott.

Dansesonen-elever øver til ballettforestillingen Askepott. 

Foto: EVA GROVEN

Myndighetene har gitt signaler om at det blir store lettelser tirsdag. Forbundsleder Hans Ole Rian i organisasjonen Creo forventer full åpning og at kulturlivet anerkjennes som en viktig næring: 

– Kulturfolk krever respekt og anerkjennelse, men mest av alt krever vi åpne kultursaler, fornuftige rammevilkår og at vi blir lyttet til når restriksjoner, forskrifter og kompensasjoner vedtas. Statsministeren sa: «Nå er det alvor», vi sier «Nå er det nok.»

Taper millioner

Kulturhusene har tapt millioner. Nylig sendte Gustavsen en søknad på stimuleringsmidler for perioden 8. desember frem til mars på 1.5 millioner kroner – kun for arrangementene Kulturhuset er ansvarlig for, mens leietagerne må søke for seg.

Om det ikke åpnes helt, ønsker kulturhussjef Kai Gustavsen koronasertifikat eller at reglene fra i fjor med kohorter med avstand gjeninnføres.

Om det ikke åpnes helt, ønsker kulturhussjef Kai Gustavsen koronasertifikat eller at reglene fra i fjor med kohorter med avstand gjeninnføres.

Foto: KARL BRAANAAS

– Både vi, utøvere, frilansere, leietagere og publikum er skadelidende. Når det blir grønt på skoler, sykehusene har kontroll og det er reduserte krav til karantene, står du nesten bare igjen med kulturen, sier Gustavsen som mener reglene før sommeren var pussige.

– Det var stappfullt på uterestauranter og kjøpesentre, mens kulturlivet kunne ha maks 20 inne. Det til tross for at det i Bærum var tre-fem innlagte på sykehus. Hvorfor kulturen brukes som symbol på handlekraft, forstår jeg ikke.

Dansesonens talentprogram Dance Moves' forestillinger har blitt utsatt flere ganger.

Dansesonens talentprogram Dance Moves' forestillinger har blitt utsatt flere ganger. 

FOTO: PRIVAT

Gustavsen hadde full forståelse for at man stengte ned i desember, da man ikke visste hva omikron betød. Nå tenker han vi vet nok.

– De faglige vurderingene fra Helsedirektoratet kan tyde på at det ikke er noen med kulturinteresse, eller respekt for oss, som tar avgjørelser der.

Helsedirektoratet er kjent med saken, men henviser til Kunnskaps og kulturdepartementet (KUD) som .

Varsler lettelser

– Jeg forstår at kulturaktører er utålmodige. Regjeringen har varslet en ny vurdering og det vil komme lettelser som vil hjelpe kulturarrangører. Tiltakene handler ikke om nedprioritering av kulturlivet, alle arrangementer er underlagt de samme smittevernreglene, uttaler statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i KUD.

Statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i Kunnskaps og kulturdepartementet.

Statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i Kunnskaps og kulturdepartementet.

Foto: Ilja C. Hendel

– Lettelsene som ble innført forrige uke, var kjærkomne for mange, blant annet kulturhus og idrettsarenaer, som nå kan ha langt flere inne. For en del var det ikke mulig å få inn flere med disse lettelsene, men alternativet var å ikke lette opp for noen, sier han.

Ikke kontroll

Statssekretæren sier departementet har løpende dialog med kulturlivet for å sikre at tiltakene utformes så hensiktsmessig som mulig.

– Vi fikk også tydelig beskjed om at det var bedre å åpne opp litt nå og mer senere, enn ikke i det hele tatt.

De helsefaglige myndighetene sier det er stor forskjell mellom arrangementer der folk sitter ved siden av hverandre over lengre tid, som under en forestilling, og der folk passerer hverandre slik man gjør på et kjøpesenter, ifølge Bohmann.

– Regjeringen har valgt å lytte til helsemyndighetene, som mener det fremdeles er behov for antallsbegrensninger for å redusere den totale mobiliteten i samfunnet. Det handler ikke om at det er stor risiko knyttet til ett enkelt arrangement, men vi har ikke kontroll på og oversikt over hvor mange store arrangementer som til enhver tid pågår samtidig, sier statssekretæren.

– Lettelsene som ble innført var for noen få. For de aller fleste var det ikke mulig å få inn flere med disse lettelsene, kommenterer Kai Gustavsen.

Han forstår heller ikke hvorfor kohortene må ha egne toaletter. 

- Her møter ikke publikum hverandre over lang tid – som på kjøpesenter.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.